Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sled droge je iz Ajdovščine in Ljubljane vodila v Novo Gorico in Gorico

Marihuna, amfetamin, heroin, je naštel prvi mož novogoriških kriminalistov, Marino Pangos, po zaključku akcije, ki je pretekli teden s hišnimi preiskavami dosegla del epiloga. Preiskava se v smeri suma prodaje in proizvodnje prepovedane droge še nadaljuje, podanih bo še več kazenskih ovadb, napovedujejo na novogoriški Policijski upravi.

Smo zadovoljni, da smo preiskali kup kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni in ovadeni izvršili na našem območju, poleg tega, pa so zadeve šle tudi preko meje in so tam oskrbovali nadaljne preprodajalce v sosednji Gorici, za kar je bil tudi eden od osumljenih, sicer slovenski državljan tudi v Italiji prijet z večjo količino prepovedane droge in ostalimi predmeti," je v današnji izjavi za javnost povedal Pangos. V priporu so od četrtka, 2. junija, Novogoričan, Ajdovec in še tretji član z okolice Nove Gorice, poleg njih pa še slovenski državljan - prav tako iz Nove Gorice, ki so ga čez mejo aretirali italijanski možje v modrem.

V preiskavi so sicer ovadili skupno 9 osumljencev, državljanov Slovenije v starosti od 33 do 64 let za skupno 25 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, kar je bilo izvršeno od lanske jeseni do zaključne akcije prejšnji teden. 6 osumljencev je iz Nove Gorice oziroma širše okolice, eden iz Ljubljane, eden iz Ajdovščine ter še eden iz njene okolice. Nekateri osumljenci so stari znanci policije.

V sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, natančneje z orožniki iz Gradišča ob Soči, so novogoriški kriminalisti izvajali obsežno preiskavo s področja preprodaje prepovedanih drog na območju Ajdovščine, Nove Gorice in posredno, tudi v Italijo. Tudi sama sled je prišla s strani italijanskih varnostnih organov, ki so jih obvestili o kaznivih dejanjih v Ajdovščini in Ljubljani. Z ugotovitvami so obveščali okrožno državno tožilstvo, posredno pa tudi pravosodne organe. Kasneje so bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi, s katerimi so ugotavljali osumljence.

V sredo, 1. junija, so v jutranjem času, ob sodelovanju nekaj manj kot 100 policistov in kriminalistov več policijskih uprav, kriminalistov Generalne policijske uprave, policistov Posebne policijske enote, vodnikov službenih psov za iskanje prepovedane droge, izvedli zaključno policijsko akcijo. „V prvi fazi smo opravili 8 hišnih preiskav, od katerih je bila ena na območju PU Ljubljana, 7 pa na območju PU Nova Gorica. Pri tem smo preiskali 8 stanovanjskih objektov, 5 osebnih vozil in izvedli 3 osebne preiskave. Na podlagi Zakona o kazenskem postopku smo pridržali in odvzeli prostost 4 osumljencem. Na italijanski strani so tudi italijanski varnostni organi v okviru te preiskave zasegli pri enem osumljencu večjo količino prepovedane droge, dve pištoli in večje število ponarejenih evrskih bankovcev. Ta 36-letni osumljeni, sicer državljan Slovenije, iz območja Nove Gorice, je sedaj v Italiji in bo tam v skladu z njihovo zakonodajo obravnavan.

Dan po opravljeni akciji, so na Okrožno sodišče v Novi Gorici privedli tri osumljene, stare 36, 43 in 64 let na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju za vse tri odredil pripor. "V okviru izvedenih hišnih preiskav smo na prvi dan zaključene akcije zasegli nekaj več kot 4 kilograme suhe konoplje, preko 200 gramov amfetamina, manjšo količino heroina in kokaina, protipravno pridobljeno gotovino, nekaj streliva, domnevno ponarejene zdravniške recepte, več ponarejnih evrskih bankovcev ter druge pripomočke, s katerimi so osumljenci preprodajali prepovedano drogo in nenazadnje tudi nosilce elektronskih pdoatkov, kot so gsm aparati in računalniki."

Pri eni izmed hišnih preiskav na širšem območju Nove Gorice pa je bil odkrit tudi hišni laboratorij za proizvodnjo sintetične droge meth amfetamin. Na podlagi zaseženih pripomočkov iz laboratorija in uporabljene embalaže surovin za izdelavo prepovedane droge, bo izdelano strokovno mnenje z oceno proizveden količine prepovedane droge. Predpisana kazen za očitana kazniva dejanja v obdobju od lanske jeseni do 1. junija, je od 1 do 10 let zapora, je še pojasnil Pangos. "V tej ovadbi očitamo, da so osumljeni poleg v hišnih preiskavah zasežene in neprodane droge, preprodali bistveno več raznovrstne prepovedane droge. Strokovno mnenje z oceno količine proizvedene prepovedane droge v hišnem laboratoriju tudi eden izmed dokazov, ki bo osumljenega bremenila o količini."

Na podlagi zaseženega v preiskavi, bo zagotovo podanih še več kazenskih ovadb, napoveduje Pangos, med drugim za ponarejanje denarja in za ponarejanje listin.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici v sodelovanju z v ta namen posebej ustanovljeno skupno preiskovalno skupino tožilstva iz Vidma.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down