Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

''Previdnost in zbranost morata v prometu biti vedno na prvem mestu!''

Policijski Avto

Na območju Policijske uprave Nova Gorica bodo jutri, med 9. in 12. uro, potekale aktivnosti v sklopu preventivne akcije »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah«. Slednja bo potekala na različnih vstopnih točkah oz. cestnih postajališčih, izogibališčih in ob glavnih cestah, kjer bodo v navedenem času postavljene t. i. moto točke.

Policistom in predstavnikom občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se bodo tudi letos pridružili člani različnih motoklubov na severnem Primorskem. Policisti bodo obiskovalce seznanjali s postopki policije v prometu, delili zloženke s preventivno vsebino, prikazali delovanje laserskega merilnika hitrosti in alkotesta.

Namen akcije je seznanjati voznike ostalih motornih vozil na ponovno prisotnost voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu. Z izvedbo želijo v času pred turistično sezono oz. s pojavom večjega števila motoristov opozoriti na nevarnosti prekoračitev največje dovoljene hitrosti in v tem kontekstu na posledice prometnih nesreč. Datum preventivne aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih poletnih mesecih, še posebej med vikendi, narašča število prometnih nesreč s primarnim vzrokom vožnja z neprilagojeno hitrostjo, kjer so udeleženi tudi vozniki enoslednih motornih vozil.

Predvidene lokacije moto točk so: pri jezu Hidroelektrarne Solkan v smeri Kanala, na Trgu svobode v centru Kobarida, na parkirišču nasproti bencinskega servisa v Desklah in v vasi Podsabotin.

Policisti za konec opozarjajo, da je prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic spoštovanje predpisov v cestnem prometu kakor tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev. Previdnost in zbranost morata v prometu biti vedno na prvem mestu!

Policisti so lani na severnem Primorskem obravnavali skupno 73 (v letu 2022 pa 75) prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles. Za njihovimi posledicami je umrl 1 (v letu 2022 prav tako 1) voznik motornega kolesa, 18 (v letu 2022 pa 22) je bilo hudo in 34 (v letu 2022 pa 41) lažje telesno poškodovanih. 

Najpogostejši primarni vzroki prometnih nesreč motoristov v letu 2023 so neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja oz. nepravilen premik z vozilom.

Sicer pa je na cestah na Severnem Primorskem od leta 2007 do letos za posledicami prometnih nesreč umrlo skupno 37 voznikov motornih koles.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down