Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Požar na Komenskem Krasu naj bi vendarle zanetila strela

Požar na Komenskem Krasu, nad vasjo Škrbina, ki se je pričel okrog 1. ure ponoči, je, kot kažejo, zadnji podatki, vendarle pripisati udaru strele, in ne človeški roki. Požar, ki ga je čez dan gasilo 180 gasilcev iz kraške in bližnjih gasilskih zvez, je pod nadzorom. Po zadnjih ocenah Zavoda za gozdove, je pogorelo okrog 30 hektarjev.

Že tekom dneva so ga uspeli omejiti, z izjemo enega od robov Velikega Ovčnjaka, v goriški smeri, še pred menjavo gasilskih enot, pa je pod nadzorom, je povedal vodja intervencije Blaž Turk. Ves dan se je s požarom ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili, ki so imeli tudi stalno pomoč iz zraka: dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopter slovenske policije s termo kamero,so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Ponoči bo na tem območju nekaj več kot 100 gasilcev.

Zadnji podatki so optimistični, čez noč bodo gasilci varovali teren, je pozno popoldne povedal župan, Erik Modic: »Čez noč bodo varovali gasilci teren, jutri pa bi lahko dokončno pogasili ta požar. Tako kot sedaj kaže, je res optimistično.«

Kaže pa tudi, da je bil za ponovno intervencijo že izčrpanih kraških gasilcev vendarle kriv udar strele: »Zadnji podatki, ki smo jih prejeli od policije, nekje po 17. uri, ko so si ogledali teren, pa so, da so našli neke sledove udara stele, na dveh drevesih, tako da, po vsej verjetnosti, gre tukaj za naravni pojav, ni bil požigalec na terenu. «

Policija bo še vedno izvajala poostren nadzor na terenu, tako da še vedno velja poziv Kraševce, naj bodo pozorni, dodaja Modic.

Tudi na območju velikega požara v občinah Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko dan ni minil brez aktivnosti, saj so se "oglašala" manjša žarišča. Popoldan pa je zagorelo zahodno od Opatjega sela, na italijanski strani med Devetaki in Čukiščem. Ogenj se je nato širil po pobočju Brestovca. Po nekaj dneh se je tu znova vil visok dim, pri gašenju pa sta sodelovala tako helikopter kot kanader. Cesta Lokvica - Devetaki je zaprta, požar pa se na slovensko strani ni razširil.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down