Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Poslovil se je zadnji tigrovec Alojz Kralj

V soboto se je poslovil še zadnji od članov protifašistične organizacije TIGR, Alojz Kralj, umrl je v Kromberku v 102 letu starosti. Leta 2018 je bil na skupščini Društva TIGR Primorske imenovan za častnega člana. Pogreb bo v sredo, 6. aprila ob 15. uri na pokopališču v Kanalu, žara s pokojnikom bo v vežici od 14. ure dalje.

Rodil se je 16. maja 1920 v Morskem pri Kanalu, le malo pred požigom Narodnega doma v Trstu. Kot so zapisali v društvu, je že v zgodnji mladosti začutil težko breme fašizma, zato se je leta 1938 pridružil tajni protifašistični organizaciji TIGR. Tigrovska trojka, ki jo je vodil, je takoj pričela z zbiranjem orožja in eksplozivnih sredstev, česar po prvi svetovni vojni na Primorskem ni primanjkovalo. Sabotaže so tigrovci izvajali tudi med gradnjo hidroelektrarn He Doblar in He Plave na Soči, kjer je Alojz Kralj nekaj časa delal. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko. Po dolgi bolezni in razpadu Italije se je pridružil partizanski 5. prekomorski brigadi in preko Splita prišel skozi boje do Ljubljane in 9.maja 1945 je ponosno kot partizan vkorakal v osvobojeno Ljubljano, so še zapisali v društvu.

Po drugi svetovni vojni je v Kanalu opravljal številne družbeno politične funkcije, tudi v Rdečem križu. Zapisal je svoje številne spomine in ohranil mnoga pričevanja o junaškem boju tigrovcev proti fašizmu.

(Foto: Društvo TIGR Primorske)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down