Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Poslovil se je Vladimir Krpan

V 91. letu starosti se je poslovil Vladimir Krpan, dolgoletni predsednik novogoriške območne organizacije borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Nova Gorica.

Krpan, sedaj nekaj let častni predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB, se je rodil in odraščal v Renčah, kjer je bil med ustanovitelji Fizkulturnega društva, pozneje TVD Partizana Renče. Nekaj časa je bil tajnik društva, predvsem pa tekmovalec in vaditelj. Po prihodu v Novo Gorico je bil kot športni pedagog zelo aktiven v hitro rastočem športnem življenju v novem mestu. Leta 1954 je ustanovil Sabljaške sekcije v okviru Železničarskega športnega društva iz Šempetra.

Poleg pedagoškega dela je bil Krpan poleg pri vodenju in urejanju politike športa v občini kot športni delavec v okviru občinskih organov in v organih Športne zveze, bil je tudi med ustanovitelji Atletskega kluba Gorica (1962). Kot neumorni ljubitelj športa je bil nepogrešljiv pri organizaciji množičnih športno-rekreativnih prireditev, kjer je bilo njegovo vodenje protokola na prijazen in duhovit način že pravi zaščitni znak prireditev. Ta trditev velja tudi za dolgoletno protokolarno vodenje vseh večjih atletskih prireditev v Novi Gorici. Pravi športni navdušenec in podpornik športnega gibanja je ostal tudi v poznejšem življenjskem obdobju.

Na širšem Primorskem je bil poznan predvsem po skupni pobudi, s katero sta pred osmimi leti s patrom Bogdanom Knavsom, gvardijanom frančiškanskega samostana na Sveti Gorici, organizirala mašo za vse žrtve vojn. Maša je odprla vrata bolj strpnemu, srčnemu in človeškemu pogledu na zgodovino, kar so prepoznali tudi Primorci, ki so ju izglasovali za osebnosti Primorske leta 2013. Za to dejanje ju je leto pozneje predsednik Borut Pahor obdaril z jabolkom navdiha, namenjenim osebam, ki s svojim delom izstopijo iz povprečja.

(Foto: zb-ng.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down