Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Policija opozarja na lažne bankovce za 200 evrov

Asibankovec 2 Ponarejen
Foto: policija.si

Policisti so v zadnjem mesecu zaznali povečano število unovčenih ponarejenih bankovcev, vrednosti 200 evrov. Največ jih je bilo sicer odkritih na območju Ljubljane, v manjšem delu tudi v drugih delih Slovenije. Prebivalce zato opozarjajo: bodite previdni pri poslovanju z gotovino, sploh v primerih zasebnih poslov, za katere priporočajo, da jih opravite v instituciji, kjer so uslužbenci usposobljeni za prepoznavanje ponaredkov.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčeni kot kupnina pri plačilih spletne prodaje mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike, pa tudi v gostinskih lokalih in trgovinah.

Kako prepoznati ponarejeni denar?
V večini primerov zadošča že to, da bankovce dobro pogledate in pretipate ter jih obrnete proti svetlobi, saj so zaščitni elementi tako opaznejši. Pozorni bodite na relief, saj ga ponaredki navadno nimajo.
Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih tudi portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem traku opazi prelivanje simbola evra, arhitekturnega motiva, vrednosti bankovca, v prosojnem okencu portret ženske podobe, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, pokličite telefonsko številko 113 ali obvestite najbližjo policijsko postajo. Pri tem si poskusite zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Navedene informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down