Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Vrtojbico okrog 1700 litrov detergenta, poginilo 80 kilogramov rib

V Vrtojbici so danes zjutraj opazili veliko količino pene in pogin rib. Do onesnaženja je prišlo v Industrijski coni Lavžnik v Šempetru, kjer so se v eni izmed hal prevrnile palete z neznano snovjo, po naših informacijah gre za tekoči detergent za pranje perila, ki je prek meteornih voda stekel v Vrtojbico.

Zgroženi so v Ribiški družini Renče, kot nam je povedal gospodar, Egon Dolenc, so doslej iz potoka pobrali okrog 80 kilogramov poginulih rib oziroma med 800 do 1000 manjših rib. „Od Šempetra pa do Gričev je popolni pomor rib in vodnega življa.“

O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, tudi pristojna inšpekcijska služba in čezmejni organi, na terenu pa so bili gasilci iz PGD Šempeter pri Gorici in poklicne Gasilske enote Nova Gorica, kot je po zaključeni intervenciji povedal vodja intervencije iz poklicne enote Nova Gorica, Sebastjan Kozar, je bilo v skladišču 33 palet tekočine:“ Od tega se je 13 palet poškodovalo, pomeni, da govorimo o 8320 litrov tekočine, ki se je polilo po hali, od tega je v meteorne vode in s tem tudi v Vrtojbico, posledično šlo 1712 litrov te snovi. Smo rešili čez 5600 litrov.“

Kot je povedal, jih je o tem, da se Vrtojbica v spodnjem delu peni in da je prišlo do pogina rib obvestil občana Vrtojbe. V intervenciji so najprej z dežurnim vodovodarjem ugotovili lokacijo iztekanja. „Takoj smo pričeli z našimi aktivnostmi, prvi ukrep je bil, da smo začepili meteorni jašek, da preprečimo nadaljne iztekanje in potem aktivirali pristojne službe in začeli sanirati lokacijo te nesreče."

Do nesreče je najverjetneje prišlo, ker so pod preveliko težo popustile naložene palete. O dogodku je bila obveščena tudi policija, ki je o onesnaženju obvestila pristojne pravosodne organe.

(Foto: Egon Dolenc)

(Naslovna foto: GENG)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down