Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na več lokacijah v Sloveniji, tudi na območju Nove Gorice, več hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja


Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti iz vseh policijskih uprav v državi danes izvaja 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, 21 kaznivih dejanj Pranja denarja in enega kaznivega dejanja Hudodelskega združevanja. Po poročanju STA naj bi šlo za prenose denarja v fiktivnih poslih.

Kazniva dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena  na  škodo več  gospodarskih družb z območja celotne Slovenije. Kaznivih  dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 5 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev  Nacionalnega   preiskovalnega  urada  in  155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V  zadevi  sta  bili  v  okviru  predkazenskega  postopka ustanovljeni tudi Specializirana  preiskovalna  skupina s Finančno upravo Republike Slovenije in  Uradom  RS  za  preprečevanje  pranja  denarja  ter Skupna preiskovalna skupina (JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine. 13 hišnih preiskav poteka tudi na območju Bosne in Hercegovine.

Po navedbah STA naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih. Predkazenski  postopek  usmerja  Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.


Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down