Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Plazu, ki je pokopal moškega, niso sprožila dela pod podorom, štiri osebe bile odrezane od sveta

Plaz Polog 1

Znanih je več podrobnosti včerajšnje tragične nesreče ob sprožitvi zemeljskega plazu nad cesto Zatolmin – Polog, v kateri je življenje izgubil 66-letni moški. Kot smo že poročali, sta voznik bagra in tovornega vozila na omenjenem območju čistila posledice podora ob vozišču, ki se je sprožil 7. januarja. Med delom se je okoli 11. ure sprožil večji plaz, ki se je odtrgal iz strme brežine približno sto metrov nad cesto.

„Voznik tovornjaka je pravočasno zaznal premikanje brežine in sunkovito zapeljal v smeri planine Polog in se izognil, da bi plaz odnesel vozilo s ceste; del plazu je sicer zadel zadnji del tovornjaka in ga poškodoval. Plaz pa je zadel tudi delovni stroj (bager) in ga prevrnil po brežini pod cesto, kjer se je po približno 100 metrih prevračanja po strmi brežini ustavilo ob bližnjih drevesih,“ pojasnjuje Dean Božnik iz Policijske uprave Nova Gorica.

Med prevračanjem je iz kabine bagra padel voznik in se predvidoma lažje poškodoval. Kasneje je poiskal zdravniško pomoč v ZD Tolmin, kjer je bil po nudeni zdravniški oskrbi odpuščen v domačo nego.

Plaz je v celoti porušil tudi bližnji leseni objekt in skladovnico drv v neposredni bližini ter 66-letnega moškega, ki se je nahajal v neposredni bližini. Slabo uro kasneje so ga reševalne službe našle zasutega pod skladovnico drv, moški je umrl na kraju nesreče.

Plaz Polog 2

Prav tako se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit; zaradi česar pa nihče ni bil telesno poškodovan. „Novogoriški kriminalisti z ogledom in z zbiranjem obvestil niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj,“ še dodaja Božnik.

Teren si je danes ogledal tudi geolog, po naših informacijah ni ugotovil povezave med izvajanjem del pod podorom in sprožitvijo plazu. Lokalna cesta med Zatolminom proti planini Polog je do nadaljnjega zaprta, prav tako je zaradi nevarnosti padajočega kamenja oz. nevarnosti dodatne sprožitve plazu zaprta cesta Tolminska korita – Čadrg. Štiri osebe, ki so zaradi plazu v smeri proti Javorci ostale odrezane od cestne povezave, so danes dopoldan odšli reševat pripadniki GRS Tolmin in tamkajšnje Civilne zaščite ter policist gorske policijske enote.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down