Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Neznanec dvignil zapornico jeza v Renčah

Jez Rence2

Neznani storilec se je v noči na torek spravil nad zapornico jeza v Renčah. Zgodaj zjutraj je bila struga reke Vipave v Renčah prazna.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Občine Renče-Vogrsko, Milivoja Perkona, ki se je odpravil zjutraj na ogled, je bil na zapornici odprt ventil, gre za šobo na dnu jeza, ki je vezan na odpiralni mehanizem. Zanj skrbi Hidrotehnik, kjer so takoj posumili na dejanje vandalizma. Posredovala je tudi policija, Dean Božnik s Policijske uprave Nova Gorica: ''Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec prišel do omenjenega jeza pri mostu v Renčah in pristopil do omarice, kjer je tudi ročica za ročno odpiranje jezu. Neznanec je nato ročno dvignil zapornico jeza, jez pa se ni popolnoma izpraznil oz. voda ni povsem odtekla. S strani odgovorne osebe gospodarske družbe je bil podan predlog za pregon kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari."

Dodaja, da okoliščine kaznivega dejanja še preiskuje.

Kljub temu, da kot kaže ni nastala večja škoda, Perkon opozarja, da je nevarnost lahko zelo velika: „Lahko bi recimo nizvodno ribič sredi struge lovil ribe, zaradi enormnega dviga površine in močnejšega pritiska vode, bi bil ta človek ogrožen in bi ga lahko, preden bi prišel do brega, voda odnesla. Primerov je veliko, samo dejanje ne zgleda nič hudega, ampak je bila zelo velika nevarnost.“

Ker je odtekla ogromna količina vode proti naslednjemu jezu, so obvestili tudi ribiško družino, kjer pa niso ugotovili škode, vsaj ne neposredne.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down