Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kriminalisti zaključili preiskavo septembrske utopitve Američana v reki Soči

Novogoriški kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo okoliščin tragične nesreče med raftingom na reki Soči pri naselju Trnovo ob Soči, ki se je zgodila septembra. V nesreči je umrl 55-letni državljan ZDA.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica pri preiskavi niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj in so v tem tednu o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je vseskozi usmerjalo preiskavo s ciljem razjasnitev vseh okoliščin letošnje tragične nesreče v Zgornjem Posočju,“

pojasnjuje Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.

Usodnega dne se je 16 turistov iz ZDA, Kanade, Velike Britanije in Belgije pod vodstvom dveh vodnikov lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči. Med plovbo je prvi gumenjak približno na polovici poti zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo. Pri tem so s čolna v vodo padli štirje potniki.

Vodniku drugega čolna je nato iz reke uspelo rešiti osebe, med njimi tudi 55-letnega državljana ZDA, ki pa je bil že v precej slabem stanju. Četrta oseba, ki je padla s žolna, se rešila sama.

Ker se je na drugem raftu torej povečalo število potnikov, je postalo plovilo preobremenjeno, med potniki pa je med reševanjem nastala zmeda. Zaradi preobtežitve čolna, visokega vodostaja in neupoštevanja navodil veslanja, ki jih je potnikom skušal dajati vodnik, je ta izgubil nadzor nad plovbo, raft pa je zaneslo izven idealne smeri rečnega toka. Tudi ta raft je trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vodnik in potniki padli v reko. Vsem potnikom se je uspelo rešiti na breg, z izjemo obnemoglega 55-letnega Američana, ki ga je tok odnesel približno dva kilometra nizvodno.

Ko so ga potegnili iz vode, ni kazal življenja. Na kraj so prišli reševalci in začeli z oživljanjem.

Reševalci so nadaljevali z oživljanjem ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl. V okviru odrejene sanitarne obdukcije, ki je bila opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da je bil vzrok smrti utopitev,“ zaključuje Božnik.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down