Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Stari znanec policije bežal po Novi Gorici, potem ko je skušal ukrasti kombi

Novogoriški kriminalisti so včeraj s kazensko ovadbo zaradi suma storitve osmih kaznivih dejanj vlomov v stanovanjske hiše in motorna vozila na območju Nove Gorice in širše okolice, prijeli 42-letnega osumljenca in ga privedli pred preiskovalnega sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju odredil sodni pripor v solkanskih zaporih.

Skupno naj bi stari znanec policije vlomil v pet stanovanjskih objektov in tri vozila.

Potem ko so v nedeljo prejeli obvestilo, da neznani storilec vlamlja v kombi v Novi Gorici, so novogoriški policisti pohiteli na kraj dogodka in opazili storilca, ki je bežal v smeri stanovanjskega bloka v Kidričevi ulici. Ni mu uspelo zbežati daleč, možje v modrem so ga ujeli in mu odvzeli prostost, je pojasnil Dean Božnik iz novogoriške policije. „Ugotovljeno je bilo, da je 42-letni osumljenec vlomil v dva kombija v neposredni bližini prijetja in iz vozil ukradel različne predmete, govorimo o nahrbtnikih, denarnici, v kateri je oškodovanec imel osebne dokumente in gotovino, pa prometni dovoljenji obeh vozil in podobno."

Te predmete jim je osumljenec izročil, določeni pa so bili kasneje najdeni tudi v neposredni bližini prijetja, nekatere odtujene predmete in med drugim svojo denarnico, pa je izgubil tudi med begom. „Novogoriški policisti so v sklopu ogleda predmete zapisniško zasegli, prav tako so osumljencu med postopkom zasegli tudi zavitek s posušeno zeleno rastlino (konopljo) in zavitek amfitaminov. Zavitka so mu zasegli in poslali v nadaljno analizo."

S tem pa si je „prislužil tudi hitri postopek z odločbo zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Policija je glede obravnavanega primera obvestila tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ob tem na Policiji svetujejo, da se v času bližajočih božično-novoletnih praznikov, občani ustrezno zaščitijo, saj je s prazniki neposredno povezana tudi varnostna problematika. „Žal se prepogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju tudi v tem času posvečajo premalo pozornosti in lahko postanejo v tem času tudi oškodovanci zaradi tatvin, vlomov v vozila in stanovanja, hiše, poslovne in druge gospodarske objekte in drugih kaznivih dejanj.“

Zato novogoriški policisti vnovič opozarjajo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov „in v primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 oziroma anonimni telefon 080 1200 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja."

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje,...

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down