Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Brdih danes prvovrstna praktično usmerjena klimatska konferenca v regiji

Preko 200 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške in Italije je danes zbranih v  Vili Vipolže na tretji mednarodni konferenci projekta Dolina Vodika Severnega Jadrana, ki predstavlja prvi primer oblikovanja vodikove doline v transnacionalnem prostoru.

Projekt Dolina Vodika Severnega Jadrana je pomembno čezmejno regionalno sodelovanje treh sosednjih držav, s katerim so se lani prijavili na evropski razpis Horizon. Slednji predvideva vzpostavitev letne proizvodne kapacitete za 5.000 ton obnovljivega vodika, do katerih je treba najmanj 20 odstotkov zagotoviti čezmejni izmenjavi vključenih držav.

"Evropa bo dala 25 milijonov. To se bo namenilo za vse konzorcijske partnerje in v roku šestih let se bo te projekte, ki so bili opredeljeni v tem razpisu, postavilo,"

je na konferenci povedal Aleksander Gerbec iz podjetja Ecubes, ki je organiziralo današnjo konferenco v Brdih.

Konferenci je prisostvoval tudi Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer:

"Absolutno podpiramo, ne samo kot ministrstvo, ampak tudi vlada podpira projekt severnojadranske doline. Mislim, da je danes ta tretja konferenca ključna konferenca. To se vsi strinjamo. Ker so zradven raziskovalne institucije, so zraven gospodarstvo, tisti politični nivo je na nek način skoraj konec, kar pomeni, da se bo kmalu podpisal 'grand agreement' (veliki dogovor, op.a.)."

Ko se bodo pričeli izvajati projekti, je še napovedal minister. "Želimo si čimprejšnjo realizacijo prvega projekta oziroma proizvodnjo vodika. Seveda, količine ne bodo naenkrat velike, ampak da imamo proizvodnjo vodika čimprej in da je to obnovljiv vodik. Skratka, iz obnovljivih virov energije, ali bo to sonce ali bo kakšen drug obnovljiv vir, bomo videli, pa da vodik nadomesti na primer ruski fosilni plin oziroma zdaj ni več ruski, zdaj je ali alžirski ali pa od drugod."

Kar je del zelenega prehoda, s katero se vlada trenutno veliko ukvarja, je še pojasnil minister.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down