Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Soške elektrarne načrtujejo elektriko pridobivati tudi s pomočjo sonca

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica napovedujejo velik poudarek pri umeščanju novih energetskih objektov v prostor in izgradnji novih objektov iz obnovljivih virov energije, vse to v luči dogajanja na energetskem področju tako v Evropi kot v Sloveniji in glede na pričakovane spremembe prehoda v brezogljično družbo.

Soške elektrarne Nova Gorica so pred kratkim dobile novo vodstvo, Radovana Jereba je na mestu generalnega direktorja 1. januarjem zamenjal Mitja Gorjan. Jereb, ki ostaja zaposlen v družbi, je pred iztekom mandata generalnega direktorja napovedal:

Zagotovo bo v bližnji prihodnosti prišlo tudi do postavitve kakšne večje sončne elektrarne. Tako da - če rečem malo v prispodobi: prihodnost bo precej sončna v družbi Soške elektrarne.“

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica načrtujejo tudi ponoven zagon male hidroelektrarne na jezu Podselo.

Ogromnih let ni delovala, proizvajala pa bo 24 ur na dan, sedem dni na teden približno eno gigavatno uro električne energije na leto."

Zaključuje pa se tudi rekonstrukcija male hidroelektrarne Hubelj

Gre pa dejansko za zamenjavo komplet cevovoda. Cevovod je zdržal 90 let na terenu nad Ajdovščino, ki drsi. Gre tudi za zamenjavo elektro strojne opreme, vključno z generatorji v hidroelektrarni Hubelj.“

V prvem kvartalu letošnjega leta bodo v mali hidroelektrarni Hubelj zagnali tehnično obratovanje, nato pa bo polno zaživela v popolnoma novi preobleki.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down