Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški GOAP kljub prodaji večinskega deleža bolgarskemu Altercu ostaja v Solkanu

V lastništvo podjetja GOAP je v prvih dneh januarja vstopil nov partner. 60-odstotni delež novogoriškega visokotehnološkega podjetja je za dva milijona evrov kupil bolgarski proizvajalec pametnih naprav Alterco. Po zagotovilih direktorja GOAP-a, Leona Kralja, je cilj novega večinskega lastnika širitev razvoja in rast podjetja na obstoječi lokaciji v Solkanu. Z novim partnerjem se je GOAP v minulih dneh že predstavil v Las Vegasu, na največjem tehnološkem dogodku CES.

„Novi investitor je podjetje iz tujine iz te branže, tako da imamo komplementarne produkte. Oni imajo prodajno mrežo po celem svetu in so želeli razširiti svoj prodajni katalog, če se tako izrazim, z našimi produkti in so vstopili noter v tem letu, tako da smo skupno predstavitev že imeli na tem sejmu,“

pojasnjuje Leon Kralj, direktor GOAP-a, ki dodaja, da prevzem za podjetje pomeni priložnost širitve, in to na obstoječi lokaciji v Solkanu. Trideset odstotkov prodanega deleža je pripadal Kolektorju, preostalih trideset pa drugim družbenikom. Ostalih 40 odstotkov še imajo v lasti trije družbeniki, s katerimi je Alterco sicer podpisal opcijsko pogodbo o nakupu.

Načrtovana širitev podjetja narekuje nove zaposlitve. Po Kraljevih besedah v GOAP-u že intenzivno iščejo nove sodelavce v razvoju: štiri delovna mesta so odprta za programerje in inženirje elektronike.

GOAP je svetovni inovator na področju pametnih domov in avtomatizacije potniških ladij. Na omenjenem sejmu v Las Vegasu je podjetje predstavilo novo serijo produktov, ki bodo na voljo v letošnjem letu.

„V lanskem letu smo na razvoju štartali komplet na novi tehnologiji, ki je čisto sveža za pametne hiše. Predstavili smo dva nova produkta, ki jih planiramo dati v redno proizvodnjo nekje v marcu, aprilu. Do konca leta pa planiramo imeti končan razvoj petnajstih novih produktov. To so pa produkti, ki pomagajo pri energetski varčnosti hiš, posebej na poudarku pri meritvi porabe energije, pri upravljanju razsvetljave, senčil, temperature in ostalih naprav, ki jih imamo v hiši. Z novo tehnologijo pa bodo to produkti, ki sami po sebi porabijo daleč najmanj energije, v primerjavi s konkurenco.“

Kralj še dodaja, da prisotnost na tako odmevnem dogodku pomeni tudi izjemno priložnost za promocijo visoke tehnologije, ki je plod slovenskega razvoja.

Na fotografiji (z leve): Svetlin Todorov, soustanovitelj Alterca in Leon Kralj, direktor GOAP-a

FOTO: Arhiv podjetja

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down