Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Han: "Ajdovščina na severnem Primorskem prevladuje glede razvoja!"

Expo Vipavska dolina in Park znanja sta dva pomembna razvojna projekta, na katera v prihodnje stavi Občina Ajdovščina. Tudi o tem je bilo govora na včerajšnjem razvojnem forumu, ki sta ga organizirala občina Ajdovščina in časnik Finance, na katerem so se srečali obrtniki in podjetniki zgornje vipavske doline, predstavniki gospodarskih združenj in tudi gospodarski minister Matjaž Han.

Kot poroča spletni portal Lokalne Ajdovščina, je Han poudaril velik potencial ajdovske občine, pohvalil je tudi njeno uspešnost pri pridobivanju sredstev.

Ajdovščino že nekaj časa spremljam in Ajdovščina je zgodba o uspehu zadnjih deset let.“

Minister je izpostavil tudi več kot 2000 delovnih mest, ki so se na območju ajdovske občine ustvarila v zadnjih letih.

Danes vsi skupaj ocenjujemo, da je delovnih mest mogoče dovolj, da pa je treba Ajdovščini dati še malce življenja, saj veste, samo zaradi delovnih mest tudi ne ostane vsak v svojem kraju. In naj me iz Nove Gorice ne vzamejo … ampak Ajdovščina ta trenutek na severnem Primorskem prevladuje glede razvoja.“

Minister Han je pohvalil tudi ambicioznost projekta Expo Vipavska dolina, ki se bo raztezal med Hubljem, hitro cesto in obvoznico in bo predstavljal vstopno točko za celo državo iz zahoda. Naklonjen pa je tudi ideji, da bi mu pomagala država, predvsem pri prostorskem umeščanju, kjer se sicer znajo pojaviti razne ovire.

Na 20 hektarjih ob letališču pa se snjuej drugi projekt: Park znanja. Dodatne prostore bodo tam dobile letalska industrija ter razvojno-raziskovalne in izobraževalne organizacije.

Na razvojnem forumu so besedo dali tudi mladim. Ti pogrešajo predvsem večje prostore za druženje in kljub vsem obljubljenim in že zgrajenim stanovanjem pa menijo tudi da je v občini premalo stanovanj zanje, pravi Lan Žvanut, predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina.

Rešitev vidim v tem, da bi se lahko uvedla varovalka – da bi bila stanovanja najprej namenjena za občane Občine Ajdovščina ali pa za mlade in malde družine. Ker sedaj se pojavlja, da še preden so stanovanja zgrajena, jih nekdo odkupi in daje v najem po najemni ceni, ki ni dosegljiva mladim.“

Na junijski občinski seji bo predstavljena strategija za mlade, za obdobje med letoma 2024 in 2028 dodaja Žvanut, v veljavo naj bi stopila novembra.

Foto: splet Občina Ajdovščina

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down