Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Evidentira naj se tudi škodo v gospodarstvu, nastalo zaradi požara

Obsežen požar na Krasu je povzročil škodo tudi podjetnikom. Severno Primorska gospodarska zbornica je včeraj poslala pobudo vladi, da se preveri in evidentira tudi škoda v gospodarstvu. Direktorica Nevenka Volk Rožič:

Obseg gospodarske škode in koliko subjektov je požar posredno ali neposredno prizadel, še ni znano.

Na potrebe po okrepitvah zračnih sil za gašenje požarov v državi so se odzvali tudi nekateri politiki z Goriškega. Državni svetnik Tomaž Horvat je na nedavni izredni seji Državnega sveta vladi in ministrstvu za obrambo podal predlog za nakup letala za gašenje, v teh dneh pa je s spletno peticijo zbral že več kot 5600 podpisov podpore predlogu.

„Še posebej od zadnjem požaru na Krasu se je pokazala nuja, da bi morale zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije, kot je Goriška, imeti na razpolago tudi letalo za gašenje. Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so dodatna nevarnost, ki preži na gasilce, zato je gašenje iz zraka edina možnost za (hitrejšo) zaustavitev požarov v naravi,“ je dejal Horvat.

Tudi na evropski ravni so sprožene pobude za učinkovitejši sistem gašenje. Evroposlanca Matjaž Nemec in Milan Brglez sta v sopodpis na poslance EP naslovila pobudo za vzpostavitev »Vseevropskega mehanizma za upravljanje in obnovo pogorišč po uničujočih požarih v državah članicah Evropske unije ter državah kandidatkah in potencialnih kandidatkah za članstvo v Evropski uniji.«

Pobudo bosta s podpisi še ostalih zainteresiranih evropskih poslancev septembra naslovila na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter predsednika vlade Češke republike, ki predseduje Svetu EU, Petra Fiala.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down