Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Stražarski stolp v Vrtojbi, eden najmanjših muzejev v državi, bo obnovljen

Untitled Design 2024 04 23t122823.334
Foto: Goriški muzej

Na Občini Šempeter - Vrtojba so začeli z izvajanjem projekta Pogled zgodovine ob meji, za katerega so skupaj s pobrateno občino Romans ob Soči na prvem Javnem razpisu za male projekte GO! 2025 pridobili kar 200.000 EUR nepovratnih sredstev. Župan Milan Turk:

Občina je za ureditev omenjenega vojaškega stražarskega stolpa v Vrtojbi s strani Javnega zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine že pridobila kulturno varstvene pogoje. Vzdrževalna dela na stolpu so nujno potrebna za ohranitev spomenika registrirane kulturne dediščine, z ureditvijo okolice pa bo stražarski stolp tako dostopnejši in privlačnejši za obiskovalce.

V dvoletnem obdobju, do konca leta 2025, bodo z izvedbo različnih izobraževalnih aktivnosti in dogodkov želijo zgodovino v prvi vrsti približati otrokom, šolarjem, učiteljem ter ostali javnosti. Izvedli bodo več usposabljanj ter preko čezmejnih dogodkov povečali prepoznavnost muzejev in poznavanje skupne zgodovinske dediščine. V Gibanju Svoboda pa imajo še nekaj idej, kako bi stolp lahko bil prijaznejši do mimoidočih. Svetnik Matej Čebron:

Sicer pa bodo v enem od najmanjših muzejev v Sloveniji razstavljene fotografije, ki prikazujejo vsakodnevno dogajanje ob slovensko italijanski meji po koncu 2. sv. Vojne. Prispeval jih bo Goriški muzej.

Na občini verjamejo, da bo obnovljen stražarski stolp prispeval k obogatitvi turistične in kulturne ponudbe v okviru Evropske prestolnice kulture 2025.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down