Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S projektom BeWoP bodo nadgradili turistično ponudbo v krajih prve svetovne vojne

Pot Miru Oznaka

Čezmejno območje se nahaja pred skupnim izzivom razvoja celostne trajnostne kulturno-turistične ponudbe, tudi glede na povečanje turističnega obiska, ki se pričakuje v prihodnjem letu na račun Evropske prestolnice kulture. Odgovor na ta izziv ponuja čezmejni projekt BeWoP (Beyond Walk of Peace), ki nadgrajuje projekt Poti miru, in ki se osredotoča na podeželje in primestna območja, podpira pa ga tudi program GO! 2025. Začel se je letošnjega aprila, zaključil pa se bo oktobra 2026.

Kakšen bo največji doprinos projekta za obiskovalce poti miru? „Verjetno največji doprinos bodo veliki kulturni, strokovni dogodki, konference mednarodnega značaja. Obenem pa tudi obsežen vodnik Poti miru, dokumentarni film, izboljšana dostopnost in urejenost določenih ključnih točk: Kolovrat, Cerje, Sabotin, Debela Griža ...“, pove vodja projekta, Maša Klavora.

Projekt BeWoP je vreden 1.3 milijona evrov, ki so porazdeljeni med šest partnerjev, nadgrajuje rezultate dveh čezmejnih projektov, in sicer strateškega projekta WALKof PEACE in kapitalizacijskega projekta Walk of PEACE+.

Eden od partnerjev projekta BeWoP je tudi Zavod GO! 2025. Umetniška svetovalka Neda Rusjan Bric pojasnjuje, kakšen je njihov doprinos: „Nadgradili smo ga v našem programu prav skozi EPK, s posebnim projektom, kjer se je naredila skupna baza podatkov od grobov, bitk, posameznikov, kje so se borili. Takrat smo ga poimenovali celo „Find your grave“, poišči svoj grob, ki je na nek način izzivalen naslov.“

V bazi podatkov bodo lahko torej ljudje od vsepovsod, preverili, kje so se borili njihovi predniki in kje so pokopani.

Med partnerji projekta je tudi Občina Miren – Kostanjevica, kjer na račun Poti miru beležijo veliko obiska. Župan Mauricij Humar pravi, da bodo v okviru projekta urejali del zunanje ploščadi Pomnika miru na Cerju, drugi del pa s sredstvi Ministrstva za gospodarski razvoj in turizem. Južni del vstopne ploščadi pred Pomnikom miru pa bodo urejali v okviru tretjega evropskega projekta, ki bo zaključen do leta 2025 oz. do začetka Evropske prestolnice kulture. Vrednost vseh treh naložb bo vreden dober milijon evrov.

Eden od pomembnih ciljev projekta je zagotoviti Poti miru trajnostno in čezmejno upravljanje tudi z uspešnimi vpisi na mednarodne sezname kulturne dediščine, kot je na primer nominacija Poti miru med kulturne poti pri Svetu Evrope.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down