Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Predstava Po poteh proti Evropi preizprašuje odnos do migracij in meja

Projekt E

Provokativna in vrhunska predstava, ki združuje ples, gledališče in film, tako bi lahko v nekaj besedah opisali projekt „e“ kot Evropa, ki se bo to poletje odvijal v 27 krajih na meji med Italijo, Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško. Namen projekta »e« je razkriti ali ponovno odkriti pomen obrobja za zgodovino Evrope in jih izkoristiti kot izhodišča za ponovni zagon evropskega projekta.

Jedro projekta „e“ je predstava „Po poteh proti Evropi“, ki nadaljuje raziskavo Mattie Casona, umetniškega vodje projekta. Navdih za igro je usoda pisatelja in pesnika Muhammad'Abd al-Mun'ima iz Alepa, ki je bil zaradi svojih stališč proti vladajočemu režimu prisiljen zapustiti Sirijo in je sedaj begunec v Sloveniji. V romanu Po poteh proti Evropi, po katerem je igra dobila ime, je opisal svoje dramatično potovanje v Ljubljano prek Turčije, Egeja in Balkana.

Prav to je naš izziv: da zaključimo že enkrat to debato, da je migrantstvo problem. Moralo bi biti nek dar, nekaj več. In samo na tak način lahko dosežemo in hočemo govoriti o afro-azijski Evropi,“

poudarja Mattia Cascon, umetniški vodja projekta in dodaja, da gre vsekakor za politično predstavo, v najplemenitejšem pomenu besede politika, se pravi da gre za stremenje k sodelovanju v družbi, v kateri živimo. Vseh 27 uprizoritev, je na nek način ogrevanje občinstva za EPK, in to ne le v Novi Gorici in Gorici, ampak po vsej regiji, pa pristavlja Stojan Pelko, programski vodja EPK 2025.

Imamo Evropejca, ki išče na nek način zgodovinske korenine na Bližnjem vzhodu, in imamo aktualnega bližnjevzhodnega sirskega begunca, ki pa ne pride iskat dela, ampak prinese s sabo knjigo, ki jo je napisal. In ko to dvoje sestavite, dobite predstavo, ki problematizira, jaz bi rekel ne samo vprašanje meje Evrope, kot tistega zidu, ki se ga ne da prečkati, ampak tudi v marsičem naš pogled na ljudi, ki pridejo, tako da zame je, tako kot za Mattio, to izrazito politična predstava.“

To pa zato, nadaljuje Pelko, ker postavlja pod vprašanje nekatere poglede na reševanje migrantske krize.

Niz predstav se začenja 26. julija na Koroškem, zaključuje pa 30. avgusta v Trstu. Po začetni etapi v Svetem Petru v Lesu se bo projekt »e« nadaljeval prek Tablje, Konjske doline, Štalenske gore, Koprivne – Pod Peco, Fusine Confine – Pr Jalen, Trente, Bovca, Karkoša, Ruta, Matajurja, Kobarida, Sabotina, Ad Piruma, Prvačine in Gradišča nad Prvačino, Visca, Gorice in Nove Gorice, kraja Marano Lagunare, Škocjana, Proseka in Kontovela, izvira Timave in Tržiča, Ogleja, Botača, Kaštela, Labina, Osorja do Trsta.

Vodilni partner projekta, ki je del uradnega programa GO! 2025, je kulturno društvo Vicino/lontano iz Vidma, projekt pa podpirajo številni partnerji na slovenski in italijanski strani meje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down