Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zlati kamen za najbolj prodorno občino na Ajdovsko

Nagrada Zlati kamen je namenjena razvojno najbolj prodornim občinam v Sloveniji, izbrane občine so nosilke dobrih praks in so s svojim delom, razvojnimi prijemi in projekti zgled za ostale. Na današnji podelitvi na konferenci Zlati kamen v Ljubljani, je minister za javno upravo, Boštjan Koritnik, podelil veliko nagrado zlati kamen občini Ajdovščina in nagrado zlati kamen v kategoriji majhnih občin, ki jo je prejela občina Solčava. Rdeča nit letošnjega izbora, ki ga od leta 2012 prireja Planet GV, je odgovoren razvoj za jutri.

Župan Tadej Beočanin je po podelitvi priznanja izpostavil:" Prepirčan sem, da smo si ga zaslužili z vlaganjem v tri ključne stebre na področju delovanja vsake uspešne občine, to so občanke in občani, gospodarstvo in okolje. Priznanje predstavlja zahvalo in pohvalo dolgoletnemu uspešnemu delu vseh nas: občank, občanov, civilne družbe, gospodarstva in seveda tudi javne uprave na območju naše občine. Kajti le z roko v roki smo lahko dosegli te rezultate, ki so danes pripeljali do zlatega kamna."

Kot izhaja iz obrazložitve, je ajdovska občina prva sistematično uvrstila mlade v jedro razvojne strategije in uvedla participativni proračun. Tam je zaživela ena prvih energetsko povsem samooskrbnih skupnosti pri nas, Ajdovci pa so tudi prvi preizkusili številne izvirne prijeme za spodbujanje podjetništva, je ocenila komisija. Posebej so izpostavili, da so v osmih letih, v kraju naredili popoln razvojni preobrat, o preboju pa pričajo tudi prenova središč krajev, hitra rast urejene in živahne poslovne cone, bogato kulturno življenje, urejene rekreativne površine ter občutek dinamike in živahnosti, ki ni povezan le s submediteranskim značajem kraja.

Nagrado zlati kamen podjetje Planet GV podeljuje od leta 2012, osnova za selekcijo 12 kandidatk, po tri za vsako od štirih regij, je kompleksna večmesečna analiza občin, ki vključuje pregled kvantitativnih kazalnikov, vključenih v indeks ISSO, kvalitativno analizo občin, kjer razčlenjujejo vrsto dejavnikov ter vsebinski pregled ključnih projektov občin.

Na današnji konferenci so podelili tudi priznanje občina zdravja, ki ga je s strani NIJZ prejela občina Logatec. Regijske zmagovalke in prejemnice priznanj za razvojno najbolj prodorne občine v Zahodni Sloveniji občina Ajdovščina, v Osrednji in Jugovzhodni Sloveniji z Notranjsko občina Medvode, v regiji od Koroške do Posavja občina Solčava in v regiji Vzhodna Slovenije občina Dobrovnik.

Med štirimi finalisti Zahodne Slovenije je bila sicer tudi bovška občina.

(Foto: facebook Tadej Beočanin)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Razumeti žensko? Vesna Juvan

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down