Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za ravnovesje v briški naravi skrbijo že 70 let

70 Let Ld Dobrovo 1

Lovska družina Dobrovo letos obeležuje 70. obletnico delovanja. Visoki jubilej je proslavila v soboto s sveto mašo v cerkvi svete Genderce na Koradi in s slovesnostjo na Dobrovem.

Predsednik LD Dobrovo Edi Sirk je ob jubileju izpostavil pomen lovske družine pri ohranjanju narave in ravnovesja v naravi za prihodnje rodove, kot posebnost pojava divjadi v Brdih pa navaja:

»Pri nas je velik pojav jelenjadi. Pojavlja se škoda v nižinskih delih lovišča. To predvsem po vaseh. Kar se kmetje obračajo na nas, da je velik porast, premikanje iz Kolovrata v nižinske dele lovišča. Zato je tudi, po domače rečeno, jelenjad nezaželena divjad v Goriških Brdih. Izvajamo odstrel, kolikor upamo, vemo pa, narava se zarašča in divjad prihaja do hiš, ne.«

V lanskem letu, še dodaja Sirk, so v lovišču v Medani uplenili prvega šakala, katerega populacija je v velikem porastu in ni več zaščitena vrsta.

Ob 70. obletnici delovanja je lovska družina podelila več priznanj in zahval ter 5 zlatih plaket. Slednje so prejeli Klet Brda, Občina Kanal ob Soči in Občina Brda ter še živeča ustanovna člana Jožef Movia in Evarist Kocijančič. Ta je najstarejši član dobrovske lovske družine, saj bo konec letošnjega leta praznoval častitljivih 95 let in je še vedno aktiven lovec in vodnik lovskega psa. O teh sedmih desetletjih pove, da je lovska družina dobro napredovala in da gre zahvala vsem, ki so v tem času vodili družino. Ponosen je tudi na njihovo lovsko kočo. Kaj pa ga pri 95. letih še vedno vleče na lovišče?

»Tisto veselje od otroka gor. Od otroštva sem šel z očetom. Sem mu peljal pse. Takrat so bili za zajce. Tata je šel na čekilo, se je reklo, jaz sem pa peljal pse v dolino. Od otroka gor, lahko se reče, da že 90 let od tega. /In še vedno vzgajate lovske pse?/ Še vedno, še vedno. Tudi poganjam, še vedno.«

Lovska družina Dobrovo trenutno šteje 71 članov. Zelo je ponosna, da je v zadnjih letih zelo pomladila članstvo. Trenutno se kali šest lovcev - pripravnikov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down