Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z zelenim nahrbtnikom v otrocih razvijajo občutljivost na človekove posege v okolje

Danes in v naslednjih dneh se bodo otroci v slovenskih vrtcih v sklopu projekta Zeleni nahrbtnik posvetili varovanju narave in čistega okolja, s čimer bodo na svoj način obeležili jutrišnji dan Zemlje. Na ožjem Goriškem bo letos v akcijah Zelenega nahrbtnika sodelovalo skupaj 777 otrok iz 13 enot vrtcev.

Namen projekta Zeleni nahrbtnik, katerega prvi koraki segajo v leto 1991, je seznanjati malčke o ogroženosti narave in okolja ter podnebnih spremembah, razvijati njihovo občutljivost na posege človeka v okolje, pa tudi jih spodbujati pri iskanju rešitev za okoljske probleme. Želja je tudi vplivati na starše in ostale odrasle, da bi ravnali bolj odgovorno.

Tako bodo, kot so sporočili iz Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško, danes dopoldne v vrtcu v Vrtojbi otroci urejali grede medovitih rastlin ob vrtcu. Kako bodo zeleni nahrbtnik obeležili v vrtcu Kojsko pojasnjuje vodja projekta v tamkajšnjem vrtcu Karmen Krivec: "Zaključek bomo imeli pri Svetem Križu z otvoritvijo opozorilne table, ki je nastala skupaj z lokalno skupnostjo na pobudo otrok. V turnu pri Svetem Križu bo tudi razstava otroških izdelkov in poteka projekta."

Dogodek se bo odvil ob 17. uri. Kot še dodaja Krivčeva, so otroci izpostavili problem, da na sprehodih še vedno najdejo veliko smeti. "Zato smo organizirali čistilno akcijo in otroci so predlagali, da naredimo tablo, na katero napišemo, da se smeti ne meče v naravo. Lokalna skupnost nam je priskočila na pomoč s tem, da bo financirala tablo, ki bo trajna in na kateri so tudi likovni izdelki otrok."

Sicer pa bodo v naslednjih dneh vrtčevski otroci širom po Sloveniji denimo izdelovali stvari iz odpadne plastične embalaže, čistili bregove vodotokov, prihajali v vrtec s kolesom ali peš, pa tudi pripravljali zdrave jedi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down