Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Velika nagrada za Grad Rihemberk

Grad Rihemberk Cel

Grad Rihemberk je prejemnik nagrade ''BIG SEE Tourism design Award''. Slednja je bila uvedena kot regionalna nagrada za sistematično raziskovanje ter promocijo ustvarjalnega in poslovnega potenciala jugovzhodne Evrope. Mednarodna žirija je med tekmovalci iz 21 držav izbirala najboljše projekte v šestih oblikovalskih kategorijah, Grad Rihemberk pa se je najbolj izkazal v kategoriji Turizem – identiteta kot doživetje. Za prejetje nagrade je zaslužen projekt Igre plemstva.

Direktorica in avtorica projekta Bojana Čibej ob prejetju nagrade ne skriva zadovoljstva: ''Gradu Rihemberk in Zavodu Svitar, ki je oblikoval programe Igre plemstva, gotovo ta nagrada pomeni veliko, poleg tega, da prejemamo lepe pohvale s strani obiskovalcev, ki so pravzaprav naš cilj. Izkazalo se je, da je kombinacija izjemne arhitekture Gradu Rihemberk in interpretacijskih programov zmagovita. To so prepoznali tudi v Zavodu BIG SEE in Svitar povabili k sodelovanju.''

Bojana Cibej

Igre plemstva na gradu Rihemberk, je projekt vzpostavitve programov igrane interpretacije dediščine gradu Rihemberk, ki ga je med letoma 2021 in 2023 oblikoval Zavod Svitar v sodelovanju z lokalnimi ponudniki: ''Glavni cilj Iger plemstva je promocija odličnosti kulturne dediščine Gradu Rihemberk, je pa njihova skupna lastnost ta, da upoštevajo dediščino kot nosilko vrednot. Cilj teh programov je oblikovati zelo trdno vez med gradom, njegovo čudovito dediščino, interpretatorjem in med obiskovalcem, ki na grad pride z nekimi svojimi pričakovanji. Torej je naša naloga prepoznati obiskovalca, vse kvalitete Gradu Rihemberk in jih potem sestaviti v zgodbo, ki pri obiskovalcu vzbuja pomene, ki si jih zapomni.''

Igre Plemstva Rihemberk

Od leta 2019 Zavod Svitar skrbi za dostopnost in razvoj prepoznavnih turističnih dediščinskih produktov na gradu Rihemberk. Pri tem sodeluje z Mestno občino Nova Gorica, Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Krajevno skupnostjo Branik in lokalnimi ponudniki ter mladimi.

Od leta 2021 se sicer število skupin na gradu veča. V letošnjem letu je po izboru številnih šolskih in poslovnih skupin na prvem mestu izobraževalni team building Potovanje v razcvet Rihemberka. Družine v knjigi vtisov pa zapišejo največ pohval za družinski raziskovalni ogled Zakladi gradu Rihemberk, pri katerem grajsko zgodovino raziskujejo z zemljevidom skritih predmetov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down