Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Vrtojbi je zrasla nova fotovoltaična elektrarna, največja te vrste na Primorskem

Soncna Elektrarna Cn Vrtojba Rezana

V Vrtojbi, poleg Centralne čistilne naprave, je nastala nova fotovoltaična elektrarna. Njena izgradnja pomeni pomemben doprinos k zeleni transformaciji, ki je ključnega pomena za soočanje s podnebnimi spremembami, zmanjšanje onesnaženosti in ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije.

''Gre za pomemben projekt, ki pomeni dvig zavedanja in pomena trajnostnih sonaravnih rešitev. Na eni strani imamo zelo velikega porabnika čistilno napravo, ki iz vode odstranjuje nečistoče, na drugi strani imamo pa sončno elektrarno, najbolj čisti vir pridobivanja električne energije, vse skupaj na enem mestu,'' je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Z uporabo sončne energije bodo v podjetju Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, v katerem so skrbeli za realizacijo projekta, zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv in posledično zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, kar bo imelo pozitiven vpliv na kakovost našega življenja in okolja.

''Pokrivala naj bi približno 40% električne energije, ki jo porabimo za čistilno napravo, vendar ker v viških bo šla v omrežje, naj bi pokrivala približno eno tretjino potreb po električni energiji za samo čistilno napravo,'' je razložila Mojca Lapajne, vodja projekta in sektorja Odpadne vode na podjetju Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica.

Nova sončna elektrarna premore moč 1.130 kW in kapaciteto proizvodnje elektrike v višini 1,3 GWh letno. S tem velja za največjo fotovoltaično elektrarno te vrste na Primorskem, s skoraj 2500 solarnimi moduli, nameščenimi na tleh na površini 8.500 m2. Koristi pa ne bo imela samo čistilna naprava, ampak tudi lokalna skupnost.

''Koristi se bodo neposredno odražale predvsem na stroških čiščenja odpadnih voda. Govorimo tudi o postavki, ki je na položnici. Ne govorimo konkretno o znižanju cene vodarine oz. vode, ampak o storitvah čiščenja. Sicer ta ukrep ne bo tako hiter, moramo počakati še nekaj mesecev oz. letošnje leto, da bomo videli, kakšen je tudi realen izplen iz sončne elektrarne. Potem bomo to znali tudi pravilno upoštevati v prihodnje,'' je povedal direktor podjetja Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica Borut Mozetič.

Vrednost te investicije je znašala 1,5 milijona evrov. Pričakuje se, da bo amortizacija trajala približno 15 let, ne pričakuje pa se večjih vzdrževalnih stroškov. Sončna elektrarna je zavarovana pred naravnimi ujmami, kot je denimo toča, ki je klestila lansko poletje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down