Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Soči center vasi dopolnili z edinstveno Kapelo miru

Na Bovškem, natančneje v vasi Soča, so v nedeljo slavnostno odprli Kapelo miru, edinstven objekt kombinacije poslovilne vežice in spominskega obeležja. Vachalova kapelica dopolnjuje center vasi ob cerkvi, ki ravno letos obeležuje 200-letnico posvetitve, med obema vojnima vihrama pa je bila tudi zatočišče dvema umetnikoma. Med prvo svetovno vojno češkemu slikarju Josefu Vachalu, med drugo slovenskemu umetniku Tonetu Kralju.

Projekt gradnje poslovilne vežice je vodila Občina Bovec. Od prvih pogovorov za njeno obnovo je minilo že 14 let, intenzivnejši pogovori pa so potekali zadnjih pet.

»To ni klasična poslovilna vežica, ampak je tudi kapela miru, ki bo stalno odprta. Noter so poslikave, tudi molitev v češkem jeziku. Menim, da je to ena velika pridobitev za vas Sočo. Vežica je res nekaj posebnega. Res precej težav je bilo s tem, no. Pridobivanje soglasij, pa eno pa drugo, umik nekaterih grobov, predvsem je bil dostop do te vežice. Vežica je res nekaj posebnega in me veseli, da smo prišli do konca,«

pojasnjuje bovški župan Valter Mlekuž, ki ne pozabi omeniti gonilne sile projekta Božidarja Kavčiča, pokojnega predsednika Krajevne skupnosti Soča-Trenta, ki je obeležje videl kot ohranjanje spomina, utrjevanje sodelovanja in prijateljstva med državama Češko in Slovenijo.

»Vedno poudarjam, da je bil tukaj glavni iniciator tega in pa človek, ki je vse to peljal na začetku, žal pokojni, Božidar Kavčič. Vedno trdim, če ne bi bilo njega, te kapele ne bi bilo.«

Zato je bilo, kot izpostavlja bovški župan, nedeljska slovesnost ob odprtju kapelice tudi neke vrste olajšanje, da so projekt pripeljali do konca. Za investicijo je bilo sprva predvidenih 150 tisoč evrov, potrebnih pa je bilo nekaj čez 200 tisoč.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down