Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Sežani bo zaživela nova visoka šola

Tina

V Sežani so se razveselili novice o uspešni pridobitvi akreditacije novega visokošolskega zavoda: Visoke strokovne šole za oblikovanje materialov (VSOM) Sežana. Ustanovitelj nove šole je Inkubator Sežana. Prve študente bodo sprejeli v jeseni 2025.

Že to jesen pa načrtujejo pridobitev akreditacije za prvi študijski program. Kakšni so nadaljnji koraki, kdaj se bodo bodoči študentje lahko vpisali?

''Naslednjo zimo začnemo s postopkom, vpisi bodo marca, kot je v skladu z rokovnikom Ministrstva, študenti pa vstopijo v prvi letnik 1. oktobra študijskega leta 2025/2026,'' je razkril v. d. dekana VSOM, Anton Marn:

Kaj bo torej zajemal program Visoke šole za oblikovanje materialov?

''Zamislili smo si tako, da kombiniramo znanja iz oblikovanja, predvsem na poudarku oblikovanja kamnov, to, kar gojimo v Sežani že 16. leto na višji strokovni šoli, ki se dopolnjuje z modulom 3D oblikovanje in češnjo na torti - pri nas v Sežani gojimo tudi oblikovanje dragih in okrasnih kamnov, to pa bomo razširjali z oblikovanjem nakita.''

Program je zasnovan tako, da se prepletajo vse tri vsebine. Koliko študentov bodo oktobra 2025 torej lahko vpisali?

''Predvideno imamo do dve skupini, ena skupina pomeni med 16 in 18 ljudi. Dve skupini sta maksimalno, za kaj več pa izhodiščnih kapacitet nimamo.''

Ustanovitev Visoke strokovne šole za oblikovanje materialov so že takoj ob pričetku priprav podprle številne primorske občine, tudi vse kraško-brkinske, pomembne strokovne inštitucije na nacionalni ravni in iz tujine ter res zavidljivo število gospodarskih družb in posameznikov iz širšega polja kreativnih industrij.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down