Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V novi izdaji Michelinovega vodnika ponovno 4 zvezdice v Goriško regijo

Michelinov vodnik je razkril izbor zvezdic za leto 2021 za Slovenijo, v svoji drugi oceni so podelili zvezde 7 slovenskim restavracijam, ponovno je kot edina prejela dve zvezdici kobariška Hiša Franko, na Goriškem pa po eno še Gostilna pri Lojzetu in Restavracija Dam.

Ena nova zvezdica je zasijala na slovenskem kulinaričnem nebu, sicer pa v letošnji drugi izdaji Michelinovega vodnika za Slovenijo, ostajajo prejemniki zvezdic enaki kot lani. Ponovno so dve zvezdici dodelili Hiši Franko in Ani Roš, ki tudi letos tako ostaja edina z dvema zvezdicama v Sloveniji.

Ponovno se veselijo zvezdice tudi v Restavraciji Dam in Gostilni pri Lojzetu na Zemonu, „najtežje je ostati konstanten,“ je zadovoljen Tomaž Kavčič

Zvezdica je tudi v lanskem letu, zaznamovanem z epidemijo, prinesla večje povpraševanje, kar potrjuje tudi Uroš Fakuč iz kromberške restavracije

Gre pa tudi za obvezo in vsakodnevni trud, da ohraniš kvaliteto oziroma jo še nadgrajuješ, poudarja. Treh zvezdic, najvišje možne ocene, tudi letos ni prejela nobena slovenska restavracija. Med prejemniki ene kulinarične zvezdice so še Restavracija Atelje, Hiša Denk - Hiša Denk, Vila Podvin, restavracija in sobe in kot omenjeno, novinec, Restavracija Grič z Luko Koširjem.

Vodnik za Slovenijo za leto 2021 je sicer izpostavil 53 restavracij v različnih kategorijah. Letos so podelili tudi nagrade za trajnostno gastronomijo, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije. 

Michelinovi "inšpektorji" so podelili tudi sedem Bib Gourmand nazivov, za visoko kakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah, med njimi je gostilna Jožef v Idriji. V kategoriji Michelinov krožnik, s katerim označijo restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in poskrbijo za domačnost vzdušja, pa najdemo 39 gostiln, na Goriškem so to: Restavracija Calypso Nova Gorica, Pikol Nova Gorica, Gredič Dobrovo, Kendov Dvorec Spodnja Idrija, Hiša Krasna Sežana.

Michelin je svoj prihod v Slovenijo uradno napovedal novembra 2019, rezultate svojega prvega ocenjevanja je predstavil 16. junija 2020 na lansiranju prvega Michelinovega vodnika za Slovenijo. Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se je lahko kot prva restavracija v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico so prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Devet restavracij je prejelo nagrado Bib Gourmand, 37 pa znak krožnik. Šest restavracij in kuharskih mojstrov je prejelo še posebno trajnostno nagrado.

Najvišje, tri zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici pomenita odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek in ena zvezdica visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

(Foto: @tourism_slo)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down