Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Breginjskem kotu nova zanka vse bolj obiskane Juliane

Juliana Breginj Ziga Koren 230906 0094

Krožna daljinska pot Juliana Trail se je izkazala za enega najbolj priljubljenih produktov, saj jo iz leta v leto obišče več turistov. Tako za domače obiskovalce kot za tuje goste je zato dobrodošla novica, da so v soboto odprli novo zanko poti v Breginjskem kotu.

Juliana je že pred 4 leti dobila nadgradnjo v Brda, pot šteje že več kot 20 etap in meri v dolžino izdatnih 330 km, razteza se skozi raznoliko pokrajino Julijskih Alp, ponuja edinstveno doživetje narave in kulture. Osnovni krog poti je sedaj nadgradila priključna pentlja, ki vodi v Breginjski kot, kjer se prepletajo zgodovina, tradicija in neokrnjena narava.

Mija Kokošin iz Zavoda Turizem Dolina Soče: „Juliana Trail je produkt, ki je znan že po celem svetu, letno je na Juliani res veliko pohodnikov, ki so navdušeni nad potmi, ki gredo skozi različna naravna in kulturna bogastva naših Julijskih Alp. Odprli smo novo zanko v Breginjskem kotu, dodatne bodo tri etape Juliana Trail, ki so priključene na osnovni krog.“

Prva etapa pelje iz Kobarida v Breginj, druga etapa iz Breginja skozi Robidišče v Podbelo in tretja etapa iz Podbele v Kobarid. Vsaka etapa je približno 15 kilometrov dolga in nimajo večjih vzponov, zato so razmeroma lahke. Na novi zanki bodo pohodniki doživeli čudovito naravo Breginjskega kota, življenje v odmaknjenih vasicah ter bogato kulturno in zgodovinsko dediščino: „Zanimivosti na poti je veliko, izpostavila bi greben Stola, ki nas spremlja ves čas, Breginj s svojim starim vaškim jedrom in beneško-slovensko arhitekturo, najbolj severozahodno slovensko vas Robidišče, pragozd z imenom Pradolina, skozi katerega gremo in pa reko Nadižo.“

V soboto so v starem jedru Breginja, edinem ohranjenem delu nekdaj slikovite vasice, ki jo je za vedno izbrisal potres leta 1976, osvežili muzejsko razstavo, ki jo je tam uredil Goriški muzej pred leti. Sedaj je Tolminski muzej, ob pomoči Občine Kobarid razstavo osvežil. Postavljeni so novi panoji, deloma je preurejena tudi sama postavitev.

(Foto: Žiga Koren)
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down