Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

„To je praznik za celo Vipavsko dolino!“

Dobra štiri leta po podpisu pisma o nameri so župani petih goriških občin s kmetijskim ministrom podpisali pogodbo o prenosu lastništva namakalnega razvoda Vogršček z države na lokalne skupnosti.

Minister Jože Podgoršek si je danes, kot že kakih pet njegovih predhodnikov, pregrado tudi ogledal, le da je prvi, ki jo je videl obnovljeno. A to še ni dovolj za učinkovito namakanje, saj je potreben temeljite prenove tudi sistem cevi, ki vodijo do namakalnih polj, za kar sicer država zagotavlja denar, občine pa naj bi speljale vse potrebne postopke.

Občine namreč čaka še veliko dela, je povzel Milan Turk, župan občine Šempeter-Vrtojba, ki koordinira te aktivnosti.

Podgoršek zagotavlja, da bo te stroške v celoti krila država, sicer je v pogodbi klavzula, da se lastništvo vrne na državo. Višina naložbe še ni znana, bo pa znašala nekaj milijonov evrov.

Novogoriški župan Klemen Miklavič vidi to potezo kot velik strateški korak tako za občine kot celo državo:

Župani so med seboj podpisali tudi sporazum, ki bo podlaga za skupno upravljanje sistema oz. iskanje koncesionarja. Ob tem so izrazili željo po širitvi tako v zgornjo Vipavsko dolino kot na druge kmetijske površine.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je ureditev namakalnega sistema za kmetijstvo primerjal s pomenom odprtja vipavske hitre ceste za gospodarstvo:

Občini Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko si medtem prizadevata za širitev namakalnega sistema na južno stran reke Vipave. Župan Mauricij Humar:

Kot je dodal župan Tarik Žigon, gredo primarni vodi sosednji občin skozi občino Renče-Vogrsko.

Deli z drugimi:
Aktualno

Rentni odkup stanovanja kot pomoč pri nizkih pokojninah? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

STARTUP STUDIO: Uspešno črpanje EU sredstev

Preberi več

Goriški tek in hoja za upanje & Festival NVO v Novi Gorici

Preberi več

Volitve predsednika RS 2022 - pravila oglaševanja

Preberi več
Napovedujemo
Pokrovitelji:
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down