Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"To je najlepši šopek za 550. rojstni dan Sv. Mihaela"

Obdana z obzidjem opuščenega pokopališča na vrhu slikovitega Šmihela kraljuje cerkvica Svetega Mihaela, prvič v pisnih virih omenjena pred 550 leti. Jubilej bodo obeležili s prireditvami ta konec tedna, že v teh dneh pa je tam živahno, saj poteka obnova gotskih fresk v prezbiteriju z bogatimi ikonografskimi motivi iz konca 15. stoletja.

je povedala domačinka Nadja Velušček, ki se s krajani zavzema in skrbi za cerkvico. Že pred leti so tudi na območju, ki ga je pred 21 leti prizadel plaz, uredili velik del odvodnjavanja in drenaže, vlaga in voda sta še dodatno uničevala freske. Kot je povedal predsednik krajevne skupnosti Ozeljan – Šmihel Marko Tribušon, so sedaj zadovoljni, da so po vrsto letih, vendarle uspelih pridobiti denar za obnovo. Na občinskem razpisu so prejeli dobrih 4.000 evrov, kulturno ministrstvo je dodalo dobrih 16.000 evrov

Objekt namreč stoji na območju, ki ga je pred 21 leti prizadel plaz, ki spada med sedem velikih plazov v državi in še vedno ni saniran, v naslednjem letu pa naj bi se sanacija vendarle začela, še pravi. Freske, ki so v zelo slabem stanju, naj bi bile restavrirane že leta 1961, je pojasnila umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.

Restavrator Klavdij Zalar pojasnjuje, da je v letošnjem letu predvidena obdelava sten v prezbiterju, brez stropa

Ob 550 letnici prve omembe cerkve sv. Mihaela bo izšla tudi publikacija s prispevki uglednih slovenskih umetnostnih zgodovinarjev, zgodovinarjev in restavratorjev, v kateri bo na enem mestu strnjeno vse znano o tej cerkvici. 

SMIHEL_FRESKE2
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down