Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Spletna stran novogoriške občine ena redkih prilagojenih za osebe z različnimi oviranostmi

Novogoriška mestna občina je pred kratkim prenovila svojo spletno stran, ki odtlej nudi veliko več, kot je vidno na prvi pogled. S prenovo je postala namreč dostopna tudi osebam z različnimi oviranostmi.

Spletna stran je prilagojena z mednarodnimi standardi, kar pomeni, da je prilagojena za osebe z vidnimi, slušnimi, gibalnimi, kognitivnimi in govornimi oviranostmi, seveda pa moramo sem prišteti tudi vse situacijske oviranosti: starost in podobno,“

pojasnjuje Tilen Škraba, direktor Zavoda za digitalno dostopnost A11Y.si.

Stran navzven za laično oko sicer izgleda enako kot ostale, ki niso prilagojene, razlika pa je občutna za tiste uporabnike, ki se soočajo z različnimi oviranostmi. Za gibalno ovirane, na primer, je zelo pomembno, da je vsak element dostopen samo s tipkovnico, tako da uporaba računalniške miške ni nujna.

Na ta način so omogočene tudi uporabe ostalih, kompleksnejših podpornih tehnologij. Vsi elementi imajo ustrezne opise, se pravi, če se ga ne more videti, lahko podporna tehnologija to opiše. Se pravi, da so večinoma važne stvari, ki so v ozadju, v ospredju pa se spremembe na laično oko niti ne vidijo.“

Po oceni poznavalcev sodi spletna stran novogoriške mestne občine med redke ustrezno prilagojene strani za osebe z različnimi oviranostmi. Zgolj postavitev prilagojene spletne strani sicer ni dovolj, treba je namreč sproti skrbeti, da so vsi nadaljnji vnosi narejeni pravilno.

Zaradi tega smo tudi na Mestni občini Nova Gorica izvedli usposabljanje za vse vzdrževalce vsebin. Prisotnih je bilo okoli 15 oseb, z občino smo dogovorjeni, da se ta usposabljanja tudi ponavljajo, saj je treba to kondicijo vzdrževati in nadgrajevati.“

Tilen Škraba, direktor Zavoda za digitalno dostopnost A11Y.si ob tem poudarja, da je dostopnost spletišč in mobilnih aplikacij že nekaj časa zakonsko določena, žal pa je v Sloveniji primerov, ki bi bili dostopni vsem obiskovalcem zelo malo.

Prenovljeno spletno stran so pozdravili tudi v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica. Predsednik Igor Miljavec poudarja, da bodo tako tudi osebe, ki imajo težave z vidom, lahko same dostopale do informacij, ki jih potrebujejo za samostojno življenje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down