Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sežano in Komen bo povezala kolesarska pot

Z nekaj zamude zaradi pritožbe pri izbiri izvajalca, se bo po novem letu pričela izgradnja kolesarskih poti na območju občin Sežana in Komen. Župana sta na sedežu občine Sežana podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem, gre za sežansko Komunala v sodelovanju s podjetji Kostak in Hartis.

V okviru projekta GEOMOB, izgradnje regijske kolesarske povezave na Krasu, bo urejenih nekaj več kot 27 kilometrov kolesarskih poti, od tega 14,6 na območju občine Sežana in 12,6 na območju občine Komen. Vreden je 4,6 milijona evrov, občini pa sta pridobili vsaka približno 1,9 milijona evrov evropskih in državnih sredstev. „Projekt GEOMOB je velika pridobitev za našo občino, saj pomeni izgradnjo kolesarske povezave med občinama Komen in Sežana, kar pripomore k trajnostni mobilnosti, predvsem pa vidimo to kot dobrodošlico popestritvi razvojnega potenciala občine, predvsem v duhu razvoja turizma Krasa,“je ob podpisu pogodbe poudaril sežanski župan Andrej Sila.

Urejena bo skoraj 20-kilometrska glavna trasa med Sežano in Komnom in tri ločeni povezovalni kraki v občini Komen, ki se navezujejo na glavno traso. Komenski župan Erik Modic: „Projekt je plod večletnih trdih prizadevanj, je pa tudi šele prvi korak k dolgoročnemu in tudi čezmejnemu povezovanju Krasa na področju kolesarskih in turističnih povezav.“

Dobrih 17 kilometrov kolesarskih poti bo urejenih s protiprašno zaščito in 2,5 kilometra z asfaltno prevleko, na sedmih kilometrih pa bo trasa potekala po obstoječih cestah, poleg tega projekt zajema še ureditev kolesarskih poti, označitve in signalizacijo, ureditev počivališč ter postavitev kolesarnice na parkirišču pri pokopališču v Sežani. Dela bo kot vodilni partner izvajalo podjetje Komunala Sežana, direktor Andrej Prunk: „Smo ponosni, da smo dobili ta projekt, za nas je to velik projekt. Imamo malo časa, tako da moramo hitro v realizacijo in upam, da bomo speljali, tako kot smo dogovojeni.“

Osnovno izhodišče regionalne trase bo v Sežani, pri parkirišču ob pokopališču. Trasa bo potekala pod hribom Tabor, po nadvozu nad avtocesto, se nadaljevala po javni poti Smetišče – Sežana do priključka na lokalno cesto Sežana – Dol pri Vogljah nasproti Centra za ravnanje z odpadki Sežana. Po približno enem kilometru vožnje bo kolesarska trasa zavila na gozdno cesto ter se nato priključila na regionalno cesto Dutovlje – Repentabor in po slabem kilometru vožnje zavila na pot Marije Terezije do regionalne ceste Krajna vas – Dutovlje, se nadaljevala skozi Krajno vas do vasi Kosovelje, kjer bo z območja občine Sežana prešla na območje občine Komen. Od tam bo trasa potekala po gozdni cesti do naselja Coljava ter se skozi Coljavo nadaljevala po javni poti proti Komnu. Glavna trasa Sežana-Komen se bo v občinskem središču občine Komen tako zaključila. Nanjo pa se bodo navezovali tri povezovalni kraki, ki bodo povezali naslednja Volčji Grad, Kobjeglavo in Tomačevico.

(Foto: občina Sežana, z leve proti desni: Erik Modic, Andrej Sila in Andrej Prunk )

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down