Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šempetrska bolnišnica s pomočjo donacije po nakup sodobnega digitalnega kolposkopa

Donacija Kolposkop Sempeter Bolnica

Zveza društev za boj proti raku in Društvo ko-RAK sta Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica izročili dobrodelno donacijo v višini 20.120 evrov, ki bo namenjena nakupu sodobnega digitalnega kolposkopa za precizno in takojšnjo diagnostiko pri čim hitrejši odpravi raka na materničnem vratu.

''Z velikim veseljem sprejemamo to donacijo in bomo tudi z velikim veseljem dodali vsa potrebna sredstva, da se nabava izpelje. Predvsem nam mora biti cilj, da v goriški regiji in širše sprememb na materničnem ustju ne bi bilo več,'' je zadovoljen direktor Dimitrij Klančič.

Pri donaciji ne gre za vsa sredstva, ki so potrebna za nakup omenjene naprave, šempetrska bolnišnica bo morala nekaj denarja primakniti tudi sama. Klančič upa, da bo do poletja naprava že delovala znotraj ustanove, zagotovo pa bo precej olajšala preglede in pripomogla k večjemu zdravju.

''Sicer brez naših glav in brez naših oči ne bo šlo, vendar nam bo aparat v dodatno pomoč pri odkrivanju visoko rizičnih displazij, ki vodijo, če so nezdravljene, v rak na materničnem vratu. Po opravljenih študijah, med 20 in 30 odstotkov več displazij se najde, če uporabljamo digitalni kolposkop s pomočjo umetne inteligence,'' razkrije Alenka Zavrtanik Čelan, predstojnica ginekološke bolniške službe.

Podpis Pogodbe Kolposkop Sempeter Bolnica

V kolposkopski ambulanti opravijo na letni ravni med 150 do 200 pregledov. Je pa naša regija najboljša v Sloveniji po pregledanosti na preventivnem programu ZORA. Predsednica Zveze društev za boj proti raku Urška Ivanuš nam ponudi naslednje številke: ''Kar 84 odstotkov vseh žensk v starosti med 20 in 64 let je bilo pregledanih v zadnjih 3 letih. In zakaj je to pomembno? Predrakave spremembe in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu ženski ne povzroča prav nobenih težav, ne ve, da je bolna. V okviru preventivnih pregledov ZORA pa lahko te spremembe ginekologi pravočasno odkrijejo, zdravijo in s tem bodisi preprečijo, da se rak sploh razvije, bodisi raka odkrijejo v zgodnjem stanju, ko je zelo dobro ozdravljiv.''

Uspeh šempetrskih ginekologov pozdravlja tudi predsednik Društva KoRAK Marko Vudrag, ki pravi, da je na Goriškem obolelnost za rakom na materničnem vratu k sreči nizka, a vseeno je treba dodati, smrtnost obstaja, pa čeprav v zelo majhni meri: ''Naša pojavnost je okrog 5 ali 6 primerov na 100.000. Žal do dve ženski na letni ravni še zmeraj umreta, ampak to so zamudnice, ki iz tega ali drugega razloga ne hodijo na preglede ali zamudijo, bolezen pa se zgodi vmes.''

Za konec dodaja, da se glede preventive veliko lahko stori tudi s cepljenjem proti HPV-ju.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down