Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S prostovoljnim delom prenovili planinsko zavetišče na Koradi

Planinsko društvo Brda je v soboto slavnostno pozdravilo odprtje prenovljene planinske koče na Koradi. Ob pristnosti 200 planinskih prijateljev, predsednikov bližnjih in bolj oddaljenih planinskih društev, predstavnikov občin Kanal in Brda ter podpredsednika Planinske zveze Slovenija Martina Šolarja so tako zaključili skoraj štiri leta trajajočo obnovo.

Predsednica društva Iva Šibav: "V celoti je prenovljena jedilnica, kjer je nekje okrog do petdeset sedežev. Na vrhu imamo tudi prenočišča, to je nekje do dvajset prenočitev. Naredili pa smo tudi komplet streho tudi na starem delu in tudi fasado smo naredili. V bistvu glavne stvari so sedaj urejene."

Investicijo so finančno pokrili sami, sicer pa so v samo del vložili na stotine ur. "Investicija v grobem je nekje nad sedemdeset tisoč evrov. V to prenovo smo v celoti vložili sredstva, ki smo jih dobili, ko smo zapustili kočo na Sabotinu. Seveda pa to ni bilo dovolj, zato smo morali tudi najeti kredit. Pri sami prenovi je največ, na stotine, ur vloženega prostovoljnega dela članov društva, pomagali pa so nam tudi drugi s stroji, s prevozi. Skratka, ko smo kar rabili, so nam priskočili na pomoč naši prijatelji."

Z urejanjem koče na Koradi so briški planinci sicer pričeli že pred skoraj štirimi desetletji. Takrat so očistili tamkajšnji bunker in pozidali planinsko zavetišče, ki so ga slavnostno odprli konec avgusta leta 1991.

Društvo tekom leta organizira več pohodov, najbolj poznan je gotovo junijski v domačem teritoriju. To nedeljo tako organizira že 18. tradicionalni pohod od češnje do češnje, ki se ga udeležuje med 800 in 900 pohodnikov iz Slovenije, Italije in Hrvaške. "Rekordna udeležba je bila v času, ko se je snemala Štorija v Brdih. Tiste dve leti, prva in druga, smo imeli celo do 1200 pohodnikov, res prav iz cele Slovenije."

Sicer pa Planinsko društvo Brda, ki danes šteje 150 odraslih članov ter 40 otrok iz vrtca in nižjih razredov osnovne šole, skrbi za vzdrževanje in urejanje briških pohodnih poti, ki jih je trenutno krog 200 kilometrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down