Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pričenja se gradnja Centra za zaščito in reševanje Kobarid, zgrajen bo do konca leta 2024

V kobariški Obrtni coni Jug takoj ob prihodu v Kobarid se pričenja gradnja tri milijone evrov vrednega Centra za zaščito in reševanje Kobarid. Izbrani izvajalec je pričel z zakoličbo.

Kobariški župan Marko Matajurc pove: "Zdaj bo začel ta pripravljalna dela, zemeljska dela in seveda se nadaljuje gradnja, tako da pričakujem nekako, da v naslednjem letu, bom rekel, proti koncu leta 2024 že zaključek gradbenih del. Pravzaprav vseh del, no."

Gradnja bo tako trajala slabi dve leti. Glede sofinanciranja pa župan izpostavlja, da tega trenutno ni, ampak da si obetajo pomoči iz več virov: "Seveda pričakujemo financiranje s strani države, ker so noter tudi prostori GRS Tolmin enote Kobarid, katera spada pod državo, se pravi tukaj smo upravičeni do državnih sredstev. Sredstva bomo poskušali dobiti tudi s strani popotresne obnove, se pravi starega doma, ki se bo prenesla na nov dom. Tukaj že vodimo vso papirologijo in projekte, da pridemo do teh sredstev. Tretji vir pa bi bil Ekosklad. Bi tudi z Ekoskladom poskušali pridobiti okrog 420 tisoč evrov sredstev."

V Centru za zaščito in reševanje Kobarid bo poslovalo več služb. "Gasilci, gorski reševalci, radioamaterji, Civilna zaščita, tudi Rdeči križ in seveda bo svoje prostore v tem Centru za zaščito in reševanje svoje prostore imela tudi tukaj ustanovljena skupina za reševanje na divjih vodah."

Usoda obstoječega gasilskega doma po odprtju centra ni še dorečena, pravi Matajurc. "V tem trenutku lahko rečem, da ko bo ta nov Center za zaščito in reševanje sposoben selitve, da bodo lahko pač šle noter službe in gasilci, bomo tam mogoče začasno postavili tudi Režijski obrat, ki ga ima občina, in potem seveda v nadaljevanju razmišljali, kako bomo s to zgradbo. Po vsej verjetnosti jo bomo porušili, no, ampak ni še 100-odstotno."

Namesto njega bi lahko tudi zgradili večstanovanjsko zgradbo, torej je v igri več možnosti, še pove kobariški župan.

(foto: facebook Občina Kobarid)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down