Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po vežici, ki se odpira na daljavo, v načrtu še turistični center na Viniščih

V stari vežici pri pokopališču v Renčah so sredi maja lani v okviru LAS projekta odprli muzej sanitete prve svetovne vojne. Konec leta pa so uredili tudi dostop do vežice, ki je sicer zaprta. Se bodo pa Poti miru v renško-vogrinski občini še širile, saj bodo v kratkem odprli tudi muzej na prostem v zaselku Vinišče nad Renčami.

S tem postaja občina na področju dediščine prve svetovne vojne vodilna na Vipavskem, ocenjuje višji svetovalec za projekte, Matjaž Zgonik. „Muzej je na pokopališču, to je stara vežica v Renčah, in toliko odmaknjen do samega centra, zato smo se odločili v tej smeri, da je muzej pod upravljanjem Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Gost pokliče informatorko na TIC v Novo Gorico, informatorka pa potem s klicem na posebno številko in geslom odpre vrata in jih tudi zapre.

Vsa navodila pa so tudi na vratih muzeja, ki je tudi pod videonadzorom. Skupno so z pridobitev odšteli 9.000 evrov, denar pa so pridobili tudi s pomočjo sredstev progama LAS V objemu sonca. Pri postavitvi razstavnih panojev in predmetov so poleg Fundacije pomagali tudi v Društvu Soška fronta 1915-1917. Kot dodaja Zgonik, se je s tem muzejem v sklopu celotne Poti miru raziskalo tudi območje Renč. „Sama organiziranost in pomen sanitete v zaledju Soške fronte, medicinska služba avstro-ogrske vojske, oskrba ranjencev na bojišču v bolnišnici v Renčah, to je glavna nit same razstave.“

Ob tem pa napoveduje, da se bo kmalu odprl tudi muzej na prostem v zaselku Vinišče nad Renčami, ki je skorajda zaključen, saj čakajo le še slovaške partnerje v projektu, ki bodo v spomin tam padlim slovaškim vojakom postavili lesen 6-metrski stolp. Območje nameravajo turistično dodatno razvijati. „Je želja je narediti turistični center na Viniščih, govorimo o sprehajalno-kolesarskih poteh, ki se navezujejo na Kras, vse to je prepleteno s potmi, postavlja se tudi mountain bike - downhill proga s Krasa, želja je postaviti tudi plezalno steno“

V načrtu pa je celo kamp. Gre za velik projekt, pravi Zgonik, ki se bo odvijal postopoma in se gradil okrog muzeja na prostem, ki ga bodo predvidoma uradno odprli spomladi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down