Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Plaketi civilne zaščite DPD Soča Nova Gorica in PGD Podnanos

Ob svetovnem dnevu civilne zaščite so na tradicionalni slovesnosti na Brdu pri Kranju včeraj podelili priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Letos se jih je nabralo 284, od teh 132 bronastih, 82 srebrnih, 29 bronastih, 40 plaket in en kipec civilne zaščite za požrtvovalno delo.

Slednjega je prejel Rdeči Križ Slovenije, kot je povedala predsednica Vesna Mikuž, je to tudi spodbuda za naprej in zahvala tako zaposlenim kot vsem prostovoljcem. Tradicionalnih regijskih prireditev in podelitev sicer ne bo, bodo pa priznanja podelili v ožjih krogih v posameznih občinah in po združenjih. Na včerajšnjem dogodku pa so že eno najvišjih priznanj – plaketo, iz rok Srečka Šestana, prejeli tudi v Društvu za podvodne dejavnosti Soča Nova Gorica.

Predsednik Andrej Šekli je ob tem povedal: „To je samo še ena dodatna potrditev, da smo na pravi poti, da društvo že dobrih 42 let dela dobro, sodeluje v sistemu zaščite in reševanja, tako regijske kot občinske civilne zaščite. Zahvala gre vsekakor našim predhodnikom, ki so vse to vzpostavili in sedaj v bistvu teče dalje.“

Kot izhaja iz obrazložitve, je Društvo eno najaktivnejših športnih društev na Goriškem in edino potapljaško s več kot 40-letno tradicijo. Od ustanovitve dalje je najpomembnejša dejavnost društva sodelovanje z Civilno zaščito na vseh področjih, predvsem pri reševanju iz in na vodi. Letu 1997 so prejeli status društva, ki deluje v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zadnji dve leti je na delovanje precej vplivala epidemija. „Društvo je bilo takoj aktivirano s strani civilne zaščite, in takrat smo potem člani društva pomagali pri izvajanju ukrepov za omejitev, od varovanja mej takrat pa varovanja raznih raznih igral in javnih shajališč, pa tudi do tega, da so člani vozili vzorce v Ljubljano.“

Severni Primorski je pripadla še ena plaketa, in sicer Prostovoljnemu gasilskemu društvu Podnanos ob 130-letnici uspešnega delovanja.

Zlati znak bo prejel Ivan Hvala, dolgoletni operater v Regijskem centru za obveščanje Nova Gorica.

Srebrni znak so si prislužili Dean Bizjak, poveljnik občinskega štaba mirensko-kostanjeviške občine, Igor Gregorič, donedavni poveljnik štaba občine Renče-Vogrsko, PGD Log pod Mangartom in PGD Drežnica pa za 110 let delovanja društva.

Podeljenih bo še devet bronastih znakov civilne zaščite in sicer: Davidu Kuštrinu, gorskemu reševalcu iz GRS Tolmin, Blažu Mlečniku, direktorju in poveljniku ajdovske poklicne gasilske enote, Martinu Abramiču, pirotehniku v državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Maticu Lebanu, prostovoljcu in članu ekipe prve pomoči iz novogoriške enote združenja Rdečega križa, Urošu Pavšiču, prostovoljni gasilec iz PGD Idrija, Tadeju Lemutu, poklicnemu gasilcu v poklicni gasilski enoti Ajdovščina, Stanislavu Korenu, prostovoljnemu gasilcu iz PGD Drežnica in član štaba civilne zaščite Kobarid, Niku Mihelčiču, prostovoljnemu gasilcu iz PGD Dolenja Trebuša ter Območnemu združenju Rdečega križa Idrija.

Na včerajšnjem dogodku so bili podeljeni tudi Spominski znake za požrtovalnost v boju proti Covid-19, ki ga je prejel tudi Sandi Curk, poveljniku regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko.

(Foto: Jakob Oražem, URSZR)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down