Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Obljuba iz časa velikega požara na Krasu izpolnjena

Ajdovski podjetnik Ivo Boscarol je držal dano obljubo, v času največjega požara v zgodovini Slovenije, ki je julija divjal na Krasu, je namreč zagotovil, da bo podvojil plačilo prostovoljnim gasilcev, ki ga je obljubila vlada. Zbiranje podatkov je trajalo nekaj časa, a pretekli teden je Boscarol nakazal 1,47 milijona evrov Gasilski zvezi Slovenije.

Po prejetju potrebnih podatkov, je Vlada na 17. redni seji sprejela sklep, da se za sodelujoče prostovoljne gasilske organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na območju Krasa, preko Gasilske zveze Slovenije, zagotovi 1,47 milijona evrov, to je 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur na dan.

Tako je nastala osnova za donatorsko pogodbo s prejemnico, Gasilsko Zvezo Slovenije, kateri pretekli teden Boscarol nakazal 1,47 milijona evrov. Kot je ob tem sporočil, „donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu. Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo!“

Vsa društva so po navedbah Boscarola že prejela pogodbe o višini prejetih sredstev, tako da bodo donirana sredstva razdeljena po posameznih organizacijah prostovoljnih gasilcev takoj, ko vrnejo podpisane pogodbe na podlagi Tabele s podatki o številu prostovoljcev, ki so sodelovali na intervenciji in z opravljenimi urami. Prejemnica donacije bo s sredstvi donacije do njihove namenske porabe ravnala kot dober gospodar, tako da bo skrbela za ohranjanje vrednosti donacije, za kar je po pogodbi osebno zadolžen poveljnik Franci Petek.

Boscarol skupaj s hčerko Tajo upa, da bo tudi donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil ta na Krasu.

Ivo in Taja Boscarol s prispevkom gasilcem zaključujeta načrtovane donacije v višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. Delno so bila namenjena zaposlenim v Pipistrelu, drugi del pa za različne projekte širokega družbenega pomena.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down