Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Ajdovščina s pomočjo evropskega razpisa krepi civilno zaščito

Civilna Zascita Ajdovscina
Foto: Občina Ajdovščina

Te dni so prispeli rezultati lanskoletnega razpisa programa Interreg Adrion, na katerem so za skupno 65 milijonov evrov kandidirale tako članice Evropske unije kot tudi nekatere države, ki k Uniji šele pristopajo. Občina Ajdovščina je bila uspešna s kar vsemi tremi prijavami, ki so vezane na razpise s področja civilne zaščite ter ukrepov zoper klimatskih sprememb.

''Prvi projekt je LANDS, ki se dotika področja plazov, drugi je NBS4RESILIANCE, ki se prav tako dotika področja plazov, projekt BEALERT pa se dotika področja požarov. Vsi torej tematsko so vezani na civilno zaščito,'' je povedala Mojca Premrl, koordinatorka za evropske projekte na ajdovski občini.

Ajdovska civilna zaščita se bo tako opolnomočila z novo opremo tako za lastno delovanje kot tudi za potrebe preventive pred naravnimi nesrečami, ''torej opremo, ki jo potrebujejo reševalci za uspešno izvedbo reševalnih ukrepov, pa tudi programsko in strojno opremo za detekcijo naravnih nesreč, v našem primeru plazov in požarov.''

V okviru projekta LANDS se bodo zbirali in analizirali podatki o plazovih za namen izboljšanja same preventive. Pri projektu NBS4RESILIENCE bo Občina nameščala senzorske naprave za detekcijo plazov. Projekt BEALERT pa bo naslavljal tematiko požarov. Za boljše zaznavanje nevarnosti in posledično preprečevanje požarov bodo nameščene detektorske naprave, kupili bodo tudi vremenske postaje.

''Oprema in dosežki, ki se bodo dosegali, bodo med seboj interoperabilni, torej se bodo lahko med seboj povezovali, tako da bo civilna zaščita lahko delovala čim bolj uspešno,'' dodaja Premrlova.

Vse se bo povezovalo na skupni aplikaciji, namenjeni posredovanju podatkov na enem mestu, kar bo pripomoglo k hitrejšemu ukrepanju civilne zaščite. Z vsemi novostmi bo Občina Ajdovščina dobila možnost sodelovanja pri razvoju trajnostne in odgovorne civilne zaščite na območju Adriona, s pomočjo razpisa pa bodo pripadniki občinskih sil civilne zaščite pridobili dodatne teoretične in praktične izkušnje za usklajeno posredovanje ob naravnih nesrečah in nesrečah, ki jih povzroči človek. Preko omenjenih projektov bodo v naslednjih treh letih skupno počrpali več kot pol milijona evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down