Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Ajdovščina glede na razvojni potencial tretja v Sloveniji

Ajdovska Panoramska (1)

Analiza ISSO, ki preučuje razvoj vseh 212 slovenskih občin, je letos Občino Ajdovščina uvrstila pod sam vrh razvojnega potenciala, in sicer na 3. mesto. Občina si je s tem prislužila zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za letošnje leto.

Indeks je izračunan s pomočjo 54 kazalnikov, ki so razvrščeni na osem vsebinskih področij, med njimi se Ajdovščina posebej dobro uvršča na šestih. Na področjih trga dela, življenjskega standarda in gospodarstva se uvršča v zgornjo desetino slovenskih občin. Trenutna situacija na trgu dela jo celo uvršča na 1. mesto med vsemi občinami v državi. Še na treh področjih je Ajdovščina uvrščena v prvo četrtino, to so izobrazba, okolje in demografija.

Na dveh področjih ni uvrščena izrazito nadpovprečno, ampak od povprečja odstopa v manjši meri, to sta proračunska učinkovitost in družbena povezanost. Le pri nekaterih indikatorjih ajdovska občina izraziteje odstopa v negativni smeri – gre za kazalnike, ki so povezani s hitrim razvojem gospodarstva, kot so količine odpadkov in poraba električne energije.

Ajdovščina je uspela svojo uvrstitev še izboljšati in je letos glede na razvojni položaj zaostala le za Ljubljano in Komendo. Glede na to, da se je pred desetimi leti uvrščala šele na 56. mesto, je to velik uspeh, pravi župan Tadej Beočanin: ''Na rezultat sem posebej ponosen zato, ker kaže na učinkovito izvajanje ukrepov na različnih področjih, tako na področju gospodarstva kot tudi na področju izboljšanja življenjskega standarda naših občank in občanov. Gre za izjemno uvrstitev, ki potrjuje pravilne usmeritve občine, istočasno pa daje možnosti in priložnosti občini za nadaljnji razvoj.''

S tem Občina Ajdovščina postaja vabljiva ne samo za gospodarstvo, ampak tudi za prebivalstvo, da se tam ustalijo, skrbijo za zasebno življenje in si ustvarijo kariero, zaključuje Beočanin.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down