Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški prostovoljni gasilci bodo makedonskim kolegom odpeljali donacijo

Na več kot tisoč kilometrov dolgo pot se danes zvečer podajajo novogoriški prostovoljni gasilci. V severnomakedonsko občino Berovo bodo odpeljali prikolico za obvladovanje požarov v naravnem okolju. Gre donacijo tamkajšnjim gasilcem, pojasnjuje Dani Boltar, poveljnik Gasilske zveze Nova Gorica.

Odpravljamo se v Berovo, točno tja, kjer je leta 2021 divjal velik požar, v katerem je zgorelo več kot 5.400 hektarjev. Tam smo teden dni lokalnim gasilcem, ki so žal slabše opremljeni kot so enote v Sloveniji, pomagali pogasiti požar.“

Stike so odtlej ohranili, lani je Novo Gorico obiskal župan Berova, Zvonko Pekevski. Donacijo bo v Makedonijo odpeljalo pet novogoriških prostovoljnih gasilcev in starša njihovega prezgodaj preminulega kolega Žana Kofola, po katerem so v Berovem poimenovali ulico. Bil je namreč eden od požrtvovalnih gasilcev, ki so predlani v Berovem pomagali gasiti uničujoč požar.

Sedaj smo se odločili, da jim doniramo prikolico, ki je namenjena prav gašenju požarov v naravnem okolju. Prikolica ima kapaciteto 400 litrov vode s hitro napadalno črpalko in hitro napadalno cevjo dolžine sto metrov, tako da jim peljemo to donacijo.“

Novogoriškim gasilcem so z organizacijo potovanja pomagali na republiški upravi za zaščito in reševanje ter na novogoriški mestni občini.

Foto: D. B.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down