Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Naše mamice si bodo po porodu spočile v udobnem in lepem okolju"

Še končno pleskanje in namestitev pohištva, pa bodo novopečene mamice lahko svoje prvi dni z novorojenčki preživele veliko bolj udobno kot v več kot 50 let starih sobah in skupnih kopalnicah. Del šempetrske porodnišnice je bil namreč od poletja v prenovi, ki se sedaj zaključuje.

Sredstva je zagotovilo EZTS GO iz projekta Salute-Zdravstvo, a ta niso zadoščala za obnovo celotnega nadstropja, ki bi stala okrog pol milijona, zato so se zaenkrat lotili prve od dveh faz. V.d. direktorja EZTS Tomaž Konrad

Predstojnica ginekološko-porodniške službe Alenka Zavrtanik Čelan (na naslovni sliki) je spomnila, da je porodnišnica v Šempetru iz konca 60. let in od takrat ti prostori niso bili deležni temeljite obnove.

Bliže realizaciji pa je projekt povezan z fiziološko nosečnostjo v sosednji Gorici, kjer bo EZTS zagotovil znatnejša sredstva, pridobitve pa bodo lahko koristile tudi slovenske nosečnice in mame po porodu.

V drugi fazi je predvidena prenova preostalih šestih sob in kopalnic, a je odvisno od virov financiranja. Idejni načrt je bolnišnica oddala ministrstvu za zdravje, ki bo razdelilo denar za investicije po zdravstvenih zavodih, odločitev pa še čakajo.

Na podlagi posebnega čezmejnega dogovora lahko sicer tudi nosečnice iz Italije rodijo v Šempetru, a je še vedno precej zahtevna birokratska pot, na katero se podajo le redke.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down