Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nagradi za 100 najbolj trajnostnih tudi na goriški Kras in v Vipavo

Sedem zgodb slovenskega turizma se je uvrstilo med sto najboljših trajnostnih praks na svetu (Green Destinations Top 100 Stories), prepričali sta tudi dve iz Goriške regije, in sicer Miren Kras z znamko Krasna kuhnja in Vipava s projektom Postani vinar za en dan.

Destinacija Miren Kras se je v sklopu prireditve Global Green Destinations Day že četrto leto zapored uvrstila med 100 najbolj trajnostnih destinacij, tokrat s projektom Krasna kuhnja. „To je eden od številnih trajnostnih projektov in so del dolgoročne strategije razvoja turizma Miren Krasa, pravi direktorica javnega zavoda, Ariana B. Suhadolnik: „Je pa naslovila te glavne vrednote, skupnosti Green Destinations, ki so avtentičnost, odgovornost, spoštljivost do tradicije, trajnost, okoljska in podnebna prijaznost, povezanost z naravo in pokrajino. Ne gre samo za projekt Krasne kuhnje, ampak celotno strategijo kulinarične ponudbe Miren Krasa, ki se je začela že z nadgradnjo Praznika špargljev, izdajo knjige receptov in letošnjo zgodbo povezave gostincev s pridelovalci in celotno verigo, ki jo ustvarjajo skupaj.“

V Krasno kuhnjo je vključenih 5 gostiln, med njimi kar dve z več kot 100-letno tradicijo.

Priprava svojega vina se mnogim ljubiteljem vina morda sliši kot oddaljene sanje, ampak ne v Vipavi, tako so v vipavskem Zavodu za turizem TRG, najavili projekt Postani vinar za en dan. Ta obiskovalcem omogoča pristno doživetje vinarske dediščine kraja. Zasnovali so ga, ker vse več obiskovalcev občine pritegne vinski turizem, je povedala Špela Breščak iz Zavoda : „Zdelo se nam je pomembno, da našim gostom pokažemo oziroma jim podamo to znanje, kako pridemo do ene steklenice vina, zato smo zasnovali projekt Postani vinar za en dan, kjer gostom predstavimo od dela v vinogradu, dela v kleti in kako poteka pot od vinograda do steklenice vinar. “

Z zgodbo so želeli doseči, da bi turisti obiskali tudi majhne vasi, kot so Goče, ki so bile v zgodovini vinarsko središče, kjer so nastajala vina za dunajski dvor in bližnje pristanišče v Trstu. Projekt pa omogoča, da se lahko tudi bolj posvetijo posamezniku in ustvarijo edinstveno izkušnjo glede na njegove želje.

Med 100 najboljših trajnostnih praks na svetu po izboru organizacije Green Destinations so se uvrstile še destinacije: Jeruzalem, Ljubljana, Maribor, Rogaška Slatina in Rogla-Pohorje.

(Foto: slovenia-green.si, Postani vinar za en dan)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down