Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Univerzi v Novi Gorici razvili računalniški test sposobnosti razumevanja slovenščine

Na Univerzi v Novi Gorici, natančneje v Centru za kognitivne znanosti jezika so razvili nov računalniški test sposobnosti razumevanja stavkov v slovenskem jeziku. Poimenovali so ga JERA, gre pa za izviren, zanesljiv in veljaven psiholingvistični test sposobnosti razumevanja stavkov v slovenskem jeziku, pojasnjuje vodja projekta Artur Stepanov.

Test učinkovito spremlja kazalce jezikovne zmožnosti govorcev slovenščine med razumevanjem izbranih stavčnih struktur in je standardiziran na več kot 500 odraslih nevrotipičnih maternih govorcev slovenščine.“

Zato test omogoča razločevanje med jezikovnimi primanjkljaji in lahko služi za ocenjevanje odstopanj v rabi jezika za posameznike in skupine različnih jezikovnih uporabnikov kot so otroci, ki se slovenščine učijo kot materni jezik, večjezični govorci ali tisti, ki se slovenščine učijo kot drugi jezik, pa tudi odrasli govorci z motnjami na področju delovanja jezika ali delovnega spomina.

Kdo vse bo program Jera uporabljal?

Predvideni uporabniki JERE so psihologi, logopedi, nevrologi in delovni terapevti; pri čemer za vse velja, da potrebujejo specializacijo na področju kognitivnih znanosti jezika.“

Znanstvene raziskave, ki so postale Jerina podlaga, je sofinancirala Agencija za raziskovalno dejavnost. Računalniška aplikacija JERA je na voljo v prostem dostopu na spletni strani jera.ung.si, znanstvena monografija pa je trenutno na voljo v elektronski obliki na spletni strani založbe Univerze v Novi Gorici, kmalu bo izdana tudi papirna različica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

NAGRADNA IGRA: DAN ŽENA

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down