Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Trnovem se veselijo prenove stare logarske hiše, v katero se poleti seli enota VDC

Danes je bil na Trnovem simbolno položen temeljni kamen za novo enoto Varstveno delovnega centra Nova Gorica. Enota na Trnovem bo že to poletje zaživela v prenovljeni nekdanji logarski hiši. Kaj se tam obeta, pojasnjuje direktorica VDC Nova Gorica, Maša Černe:

Pridobili bomo bivanjsko enoto s štirimi bivanjskimi skupinami, v vsakem nadstropju po dve stanovanjski skupini. Kar je zelo pomembno z proces deinstitucionalizacije takih zavodov je, da pridobivamo šestnajst enoposteljnih in dve dvoposteljni sobi.“

V bivalno enoto na Trnovem bodo iz najbolj obremenjene enote v Stari Gori premestili 20 starejših oseb z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. V večnamenskem prostoru poleg zgradbe bivanjske enote bo urejen tudi dnevni center, kamor se bodo lahko vključevale osebe iz lokalnega okolja, katere se sedaj vsakodnevno vozijo v enoto v Novo Gorico. Novost bo tako prinesla dvig kakovosti življenja tako uporabnikom, ki bodo bližje doma, kot njihovim svojcem.

Za potrebe Varstveno delovnega centra bo torej prenovljena dotrajana logarska hiša na Trnovem, kar so zelo pozitivno sprejeli tudi domačini, pravi predsednica Krajevne skupnosti Trnovo, Tanja Vončina:

Veseli smo, da tudi ta hiša, ki je res stara gozdarska hiša, ne bo prazna in hiša duhov. Prinaša tudi kakšno možnost dodatne zaposlitve in mogoče obnovo ceste in prihoda na Trnovo.“

Investicijo v vrednosti 2,4 milijona evrov bo v celoti pokrilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Generalni direktor direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo, Andrej Grdiša priznava:

V preteklih petnajstih, dvajsetih letih nekako ni bilo volje ali sredstev, da bi se investiralo v podobne zgodbe, kakršni smo priča tukaj. V sedanjosti oz. v nekaj preteklih letih in tudi sedaj in v bodoče se je našlo in se bo moralo še najti sredstva za investicije v infrastrukturo za naše najranljivejše. Tukaj je govora o več deset milijonih evrov, tale konkretna zgodba tukaj pa je vredna 2,4 milijona evrov.“

Grdiša je obenem spomnil še na investicijo v Ajdovščini, kjer se gradi nov dom za starejše občane. Tudi to investicijo v vrednosti 12 milijonov evrov v celoti krije država. Temeljni kamen so položili marca lani, dokončanje pa je napovedano za letošnji junij.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down