Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na porečju reke Soče in Vipave nas čaka še veliko dela

Regijska razvojna agencija Severne Primorske je končala čezmejni projekt Grevislin, ki je trajal skoraj štiri leta, od novembra 2018 dalje. V projektu Interreg Italija-Slovenija je sodelovalo sedem slovenskih in prav toliko italijanskih partnerjev.

Namen je bil reševati skupne teritorialne izzive Slovenije in Italije na področju dolgoročnega čezmejnega strateškega načrtovanja razvoja in varstva zelene infrastrukture. "S partnerskim projektom smo želeli ohraniti naravne habitate, saj je v zadnjem času izginilo kar nekaj živalskih in rastlinskih vrst," je dejal Črtomir Špacapan – direktor RRA Severne Primorske

Projekt, težak kar 3 mio € je bil zelo vzpodbuden, saj je bil interes tako na lokalni kot nacionalni ravni obeh držav velik. Veliko dela nas še čaka na porečju rek Soče in Vipave, je še povedal Špacapan.

Skozi projekt se je med drugim v občini Ajdovščina vzpostavilo merilne postaje za spremljanje škodljivcev, uredilo površine ob reki Vipavi in poplavno območje ob reki Hubelj, kjer je tekom poletja zaživela lična pešpot. V sklopu projekta Grevislin je Občina Ajdovščina pristopila tudi k rekonstrukciji ceste s Potoč proti Braniku, kjer je na odseku med prehodom čez železniško progo in mostom čez reko Vipavo prihajalo do poplavljanja.

Župan Tarik Žigon je povedal, kaj so uredili v občini Renče – Vogrsko

Večja pozornost je bila namenjena tudi deležnikom iz kmetijskega sektorja - tako strokovnim organizacijam kot kmetom in občinam, ki lahko konkretno izvajajo ukrepe za celovito upravljanje voda Jože Vončina iz KGZ Nova Gorica:

Namen projekta je bil tudi dolgoročno spremljanje stanja voda in biotske raznovrstnosti habitatov. Projekt Grevislin se je prav tako osredotočal na območja povodja Soče, spodnjega toka Livenze in porečja Vipave. Projektni partnerji so izvedli pilotne aktivnosti in naložbe za vzpostavitev zelenih infrastruktur na območju Natura 2000.

(Foto: občina Ajdovščina)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down