Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu se že obrestujejo ukrepi za zaščito ogrožene sove uharice

Na Krasu je v minulih dneh potekalo 25. skupinsko štetje velike uharice, naše največje in ogrožene sove. Rezultati letošnjega popisa so rekordni, pravi Tomaž Mihelič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, saj so uspeli popisati 14 teritorijev velike uharice, kar je največ doslej:

Sov smo na Krasu našteli 14, kar je največ doslej. To pripisujemo predvsem prizadevanjem za varstvo pred elektro udarom na daljnovodih, pa varstvu pred vznemirjanjem na gnezdiščih. Skratka, vrsta, za katero se je izkazalo, da ji lahko pomagamo in katera se lahko z našo pomočjo počasi izkoplje iz te svoje redkosti in ogroženosti.“

Velika uharica je redka in ogrožena vrsta v Sloveniji. Populacija šteje 150 gnezdečih parov, najbolj pa jo ogroža vznemirjanje na gnezdiščih in nevarni srednje napetostni električni vodi. Znotraj petletnega kohezijskega projekta Za Kras so poleg omenjenega Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sodelovali še park Škocjanske jame in podjetje Elektro Primorska. Uspelo jim je izolirati 1250 nevarnih električnih drogov in odkupiti zemljišča v mirnih conah.

Izolirani električni drogovi

Ta najbolj viden uspeh se je pokazal s projektom Za Kras, kjer smo uspeli na osrednjem delu Krasa, kjer je za sove tudi najboljše območje, uspeli izolirati srednje napetostne daljnovode. Ona te daljnovode uporablja kot preže. Ker je pa tako velika, pa hitro pride do elektrokucije in ogromno teh sov najdemo mrtvih pod daljnovodi.“

In ravno na teh območjih, so zaznali porast populacije, na kontrolnih območjih v okolici, ki pa še niso izolirane, pa ne, dodaja Tomaž Mihelič.

Foto: Tomaž Mihelič

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down