Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Erjavčevi bo zaživela prva stanovanjska skupnost za starejše na Goriškem, nove prostore dobila tudi Hiša dobre volje

Hisa Dobre Volje 2025

V Novi Gorici se veselijo pomembne pridobitve, ki bo olepšala življenje starejšemu prebivalstvu. Na Erjavčevi ulici 39 so obnovili staro stavbo, v kateri bo sedaj bivala posebna stanovanjska skupnost 6 starejših v zgornjem nadstropju, v spodnjem pa je nove prostore dobila Hiša dobre volje.

''Zgornja etaža obsega 250 kvadratnih metrov uporabne površine in je razdeljena na tak način, da ima 6 samostojnih bivalnih enot ter en velik skupni prostor za druženje. Vse je popolnoma opremljena, tudi sobe imajo vsaka svojo kopalnico za samostojno bivanje, ampak ključen je pa skupni prostor,'' je dejal direktor novogoriškega Stanovanjskega sklada Peter Jan.

To bo prva stanovanjska skupnost za starejše na Goriškem. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se vsak peti starostnik počuti osamljeno, kar tretjina v tem deležu pa sploh ne živi samih. ''To je en tak vmesni korak v smislu deinstitucionalizacije, torej ne dom upokojencev in ne samota doma, temveč skupnost, najboljši približek bivanju doma,'' je povedal novogoriški župan Samo Turel.

Hisa Dobre Volje Otvoritev 2024

Ledino na tem področju je oral Peter Prezelj, prvi imetnik sicer zasebne stanovanjske skupnosti v Sloveniji. Kakšne so prednosti takšne skupnosti? ''Velika vrednost je, ker so stanovalci še popolnoma samostojni, nekateri imajo tudi še svoje vozilo. V bistvu živijo popolnoma svobodno življenje, s tem pa da imajo neko garancijo, da če so tudi cel dan odsotni, jih ko se vrnejo čaka kosilo. Za vse je poskrbljeno, tako da je to velika prednost.''

Formalni pogoji razpisa so bili 65 let starosti, popolna sposobnost samostojnega življenja, izključeni niso niti invalidi. Najemnina bo znašala 220 evrov na mesec, brez vključenih stroškov.

Poleg dnevno-bivalnih aktivnosti v zgornjem, bodo v spodnjem tudi dnevne aktivnosti, nad katerimi bo bedel Dom upokojencev Nova Gorica: ''Programi naše Hiše dobre volje se selijo, vsebina se seli, le prostori so lepši, svetlejši in v lepšem okolju, tako da bodo imeli naši uporabniki čudovite prostore v naravi in družili se bodo skupaj s prvimi sosedi. Mislim, da bo lepo sobivanje,'' je mnenja Nataša Slejko iz novogoriškega Doma upokojencev.

Goriska Stanovanjska Skupnost Starejsih

Hiša dobre volje trenutno premore 25 obiskovalcev. Stari prostori bodo namenjeni fizioterapiji in delovni terapiji. Hiše dobre volje so na Goriškem dobro zasejane in sprejete, si pa Slejkova želi, da bi jih bilo še več, a realizacijo preprečujejo razne birokratske in kadrovske težave.

Celotna investicija je bila težka 1,3 milijona evrov, novogoriška Dom upokojencev in Javni stanovanjski sklad sta prispevala vsak po približno polovico sredstev.

V Novi Gorici se trenutno na Streliški ulici gradi še 11 stanovanj, je pa bila vložena tudi vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo varovanih stanovanj in drugih namenskih oblik bivanja na območju ob Kornu. To je tudi del strategije za starejše, ki jo je Mestna občina Nova Gorica sprejela pred dvema letoma.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down