Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Movia edini slovenski vinar na Sucklingovem dogodku v New Yorku: "Slovenija postaja IN"

Briška priznana vinarska hiša Movia je v preteklih dneh kot edina iz Slovenije sodelovala na prireditvi Grand Tasting v New Yorku, ki jo prireja svetovno znani ameriški vinski kritik in nekdanji urednik ugledne vinske revije Wine Spectator James Suckling. Poleg Movie je na prireditvi sodelovalo še 195 priznanih vinarjev iz celega sveta z vini z oceno najmanj 92 od 100 možnih točk.

Kristančičevi so v preteklosti že sodelovali na Sucklingovi prireditvi, in sicer v Hongkongu leto pred izbruhom epidemije, prihodnje leto pa se mu bodo pridružili na azijski turneji. Grand Tasting v New Yorku velja za eno največjih in najboljših vinskih pokušin v ZDA, zato je, potrjuje Aleš Kristančič, velika promocija tudi za hišo Movia.

"Ne moremo reči, da so samo ta vina, ki so tam, najboljša vina na svetu.Verjetno je dosti takih vinarjev, ki bi si verjetno zaslužili, da pridejo včasih na kako tako stvar. Mogoče nekatere niti ne zanima to, ampak za nas recimo, pa pomeni to, da je, ne vem, eno zadovoljstvo."

Pohvala nekaj pove, še posebej, če prideš z zastavo, ki se uveljavlja, ampak ni še tista, ki jo moraš imeti na karti, še pojasnjuje. "Še vendo so nekateri, recimo taki, ki so močno v Francijo usmerjeni, ali pa tudi nekateri močno v Kalifornijo usmerjeni, ki mislijo, da so lahko tudi brez Slovenije, ampak menim, da se bliža konec temu obdobju."

Suckling pri Movii_za splet

Kristančičevi so vino v ZDA pričeli izvažati pred štiriintridesetimi leti. Začetki niso bili lahki, pove Kristančič, pa vendar "danes, če si, če imaš slovensko etiketo, skoraj skoraj si zaželjen, da prideš ponuditi vino. In to govorim vsem vinarjem, da danes Slovenija recimo v New Yorku pomeni biti 'in', biti netradicionalno znan kot Francija, ampak znan kot 'hot part of the world', kot tista, ki se sedaj išče."

Predvsem pa se iščejo naravna vina, še poudarja in dodaja, da je konkretno v New Yorku veliko vinskih barov z vinskimi kartami s samo naravnimi vini, popularnost naravnih vin pa je velika ravno pri mladi populaciji, kar pomeni, da bo to obdobje popularnosti še trajalo. Zato je čas, da pričnemo tudi pri nas resno govoriti o usmerjenosti v naravno pridelavo vin, še zaključuje Aleš Kristančič.

(foto: facebook Movia Wines in James Suckling)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down